19. Juna 2019.

Njemačka šokirana rasističkim uvredama

skysport_de-leroy-sane-ilkay-gndogan_4265932

Njemačka je šokirana rasističkim uvredama domaćih navijača na račun fudbalskih reprezentativaca Leroya Sanea i Ilkay Gündogana tokom nedavnog prijateljskog meča sa Srbijom na stadionu u Wolfsburgu.

Sanea i Gündogana vrijeđala je grupa domaćih navijača, pa su Fudbalski savez Njemačke, ali i institucije, odmah osudili “svaki oblik rasizma, diskriminacije i nasilja”.

Policija već istražuje incident i traži počinioce koji su dvojici fudbalera uputili rasističke uvrede, i to baš uoči Međunarodnog dana borbe protiv rasizma, koji se obilježava 21. marta.

Njemački sportski novinar Andre Viogt, koji je na stadionu bio privatno, posvjedočio je da su neki gledaoci prvo vrijeđali selektora reprezentacije Njemačke Joakima Lova i igrače, te kritikovali stadion.

Onda su nastavili sa rasističkim uvredama na račun Sanea i Gündogana, prenosi Deutsche Welle. Voigt je pokušao da reaguje, mada je bio sa malom kćerkom na stadionu, ali to nije imalo nikakvog efekta.

Navijači koji su vrijeđali igrače uzvikivali su i nacistički podrav “Heil Hitler!”.

“Šokiralo me što niko drugi na tom dijelu tribina nije ništa rekao, ali je zato bilo onih koji su pokazivali da su saglasni sa onima koji vrijeđaju”, kaže njemački novinar.

Njemačka reprezentacija se već dugo bori sa, malobrojnim, krajnje desnim, a u nekim slučajevima i otvoreno neonacističkim elementima među svojim navijačima. Oni predstavljaju poseban problem na gostovanjima ili turnirima u obližnjim zemljama.

Tako su, uoči utakmice u Lilleu na Evropskom prvenstvu 2016. godine, njemački huligani pozirali sa ratnom zastavom Trećeg rajha – zastavom oružanih snaga Njemačkog carstva do 1921. godine, koja je, iako nije strogo nezakonita, motiv koji ekstremna desnica u Njemačkoj stalno koristi.

U septembru 2017. godine, nakon utakmice Češka-Njemačka u Pragu, dio njemačkih navijača skandirao je nacističke parole.

‘Deutsche Welle’ podsjeća da su ispred stadiona u Kolnu uoči utakmice sa Francuskom u novembru 2017. godine ekstremisti prodavali ratne zastave Trećeg rajha.

(Srna)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano