21. Maja 2019.

Novčana nagrada za informaciju o ubici policajca Mahira Begića

1761345_pjimage-1_ls

Vlada Kantona Sarajevo razmatra mogućnost raspisivanje nagrade za onoga ko ponudi informaciju koja će dovesti do izvršioca ubistva policajca Federalne uprave policije Mahira Begića kod Tarčina, izjavio je danas u Sarajevu ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.

“Preduzimamo sve što je potrebno da se pronađe počinilac, da se obezbijede građani na području Kantona Sarajevo, ali i da se obezbjedi Evropski olimpijski omladinski festival – EJOF 2019”, rekao je Katica na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Vlada će do okončanja potrage i hapšenja počinioca ubistva policajca biti u stalnom zasijedanju.

On je naveo da je formiran tim koji čine tri ministra, koji će biti u stalnom kontaktu sa operativni štabom pri kantonalnom MUP-u i koji će pružati neophodnu pomoć.

Katica je istakao da im je potrebno više policijskih službenika, kako bi se građani na području Kantona Sarajevo osjećali bezbjedno, a posebnu pažnju će posvetiti školama i obdaništima.

Komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović rekao je da postoji dovoljno indicija da se zaključi da je ubistvo izvršio Edin Gačić, koji se sumnjiči i da je 4. februara u Podorašcu kod Konjica ubio Sauda Sultanića.

“Na osnovu dokaza koje su pronađeni na licu mjesta, postoji dovoljno indicija da je riječ o licu koje je izvršilo krivično djelo na području opštine Konjic”, rekao je Halilović.

On je rekao da istragu vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo, te da se trenutno na području reona Suhodol vrši pretraga terena radi pronalaska Gačića.

“Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je uključena u istragu, zajedno sa FUP-om, te pripadnicima MUP-ova Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, uz asistenciju i pomoć Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH i pripadnika MUP-a Republike Srpske”, istakao je Halilović.

On je dodao da su od jutros u potragu uključeni dronovi i helikopter Federalne uprave policije, te da su im na raspolaganju i helikopteri Republike Srpske, međunarodne zajednice i EUFOR-a.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je da je Vlada odlučila da se zatraži pomoć ostalih kantona, koji bi rasporedili svoje ljude na određena mjesta.

On je naveo da je EJOF već obezbijeđen, ali da su potrebni dodatni kapaciteti u ljudstvu zbog sinoćnjeg ubistva policajca.

“Odlučili smo da Vlada pruži svu podršku komesaru, da pozove u pomoć druge kantone koji će rasporediti svoje ljude na mjesta koja odredimo. Sastavni dio u operativnom timu će biti ministri finansija, unutrašnjih poslova, te pravde i uprave”, rekao je Forto.

Pripadnik Federalne uprave policije Mahir Begić ubijen je sinoć u mjestu Suhodol kod Tarčina, gdje je obezbjeđivao strelište.

Ubica je policajcu nanio povrede glave i ruke vatrenim oružjem. Policajac je iskrvario i preminuo, a tijelo je pronašao kolega koji je trebalo da preuzme smjenu.

Federalni mediji su javili sinoć da je Begić ubijen sa više hitaca, te da su na licu mjesta pronađene čaure nepoznatog kalibra.

Policija traga za Edinom Gačićem i zbog ubistva Sauda Sultanovića 4. februara, koji je u mjestu Podorašac kod Konjica ispalio više hitaca u Sultanića i izbo ga nožem.

Edin Gačić bio je pripadnik odreda “El mudžahedin”, a prije ovog počinio je još dva ubistva. On 1998. godine ubio saborca Ismeta Gunića, a 2002. godine život je oduzeo svojoj majci.

(Srna)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano