26. Maja 2019.

Novinari Reutersa osuđeni na sedam godina zatvora u Mijanmaru

f-myanarrest-a-20180124-870x604

Sud u Mijanmaru osudio je dvojicu novinara agencije Reuters na po sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnim tajnama.

Sudija distrikta Yangon, Ye Lwin, kazao je da su novinari Wa Lone (32) i Kyaw Soe Oo (28) prekršili Zakon o zvaničnim tajnama iz kolonijalnog doba, sakupljanjem i dobijanjem povjerljivih dokumenata.

Novinari su kazali da nisu krivi i rekli su da su im dva policijska zvaničnika predala dokumenta u restoranu prije nego što su ih drugi policajci uhapsili 12. decembra, prenosi Reuters.

Jedan policijski svjedok izjavio kako je to bila zamka za novinare.

Novinari su se domogli dokumenata vezanih uz operacije mijanmarskih bezbjedonosnih snaga u državi Rahin, regiji na sjeverozapadu Mjanmara u kojoj se odigravala tragedija Rohinja.

Rohinje su etnička manjina u Mijanmaru. Uglavnom žive u državi Rahin na zapadu. Vlasti ih ne priznaju kao državljane, a budistička većina se decenijama optužuje da ih diskriminišu i nad njima vrši nasilje.

Novinari su u pritvoru od 2017. godine, a zagovornici slobode medija, Ujedinjene nacije, EU i države, kao što su SAD i Kanada, pozvale su na njihovo oslobađanje.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano