19. Juna 2019.

NU Konjic organizuje Drugu kulturno-obrazovnu manifestaciju „Kasim Prohić - činiti i biti“

48362248_2178354019159090_5438614514515836928_n

Ovogodišnja, Druga manifestacija posvećena životu i djelu Kasima Prohića – „Činiti i biti“ – počela je sinoć poetsko-scenskim performansom u Galeriji Narodnog univerziteta u Konjicu.

S obzirom na to da su učesnici/e performansa, glumci/ice AP „Neretva“ – Ena Osmanović , Adi Pajić, Envera Moro, Benjamin Kraljušić, Meho Špuren, Sara Osmanović, Samra Jablić i Emir Pirija – studenti/ce, srednjoškolci/ke i učenici/e završnih razreda osnovne škole, cilj je bio podstaći učesnike/ce na samostalan istraživački rad, kreativnost, te upoznati ih sa djelom Kasima Prohića kroz različite metodološke postupke koji bi približili tematske definicije Prohićevog filozofskog promišljanja različitim starosnim skupinama.

U tom smislu, pod parolom „ Odvažnost izricanja“, što je i naziv jednog od Prohićevih djela, srednjoškolka Envera Moro napisala je tekst, uz mentorstvo Aldine Medije. Svojim angažmanom i scenskim performansom, te uz uvodne i završne riječi podrške direktora Narodnog univerziteta Benjamina Mušinovića, mladi i talentovani glumci/ce su, na opšte oduševljenje prisutnih gostiju, zasigurno ostvarili svoj cilj otvorivši nove prostore izučavanju i tumačenju filozofske misli ovog našeg velikana.

Koncertom klasične muzike nastavlja se program manifestacije „Kasim Prohić – Činiti i biti“.. Učestvuju: prof. Emir Nuhanović, klarinet i učenici i učenice Baletske i Muzičke škole „Amadus“ uz klavirsku suradnju prof.Belinde Krnić. Program će se održati u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic u srijedu, 19.decembra s početkom u 18 sati.

Manifestacija „Kasim Prohić – Činiti i biti“, završava se  u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic u četvrtak, 27.decembra u 19 sati predavanjem o temi “ Naučno-književni angažman filozofa Kasima Prohića“, koje će održati doc.dr. Irma Marić/ sa Fakulteta Humanističkih nauka Univerziteta “Džema Bijedić“ Mostar i doc.dr. Kenan Šljivo sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

A. M.

(NovaSloboda.ba)

 Foto: Vehid Šišić

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano