26. Maja 2019.

Obavljen ispraćaj posmrtnih ostataka Radmila-Brace Andrića

U prisustvu rodbine, prijatelja i komšija, na Gradskom goblju Sutina u Mostaru danas je obavljen ispraćaj posmrtnih ostataka Radmila-Brace Andrića, bivšeg predsjednika Skupštine opštine Mostar, koji je umro u 92. godini. Sahrana je obavljena na Pravoslavnom groblju u Bjelušinama.

Od Radmila-Brace Andrića, oprostio se Miralem Đajo, jedan od prijeratnih izviđačkih starješina, koji je posebno istakao nemjerljiv Bracin doprinos izviđačkom pokretu u gradu na Neretvi. Braca Andrić bio je jedan od osnivača i kasnije starješina Odreda izviđača “Ivo Lola Ribar”.

Radmilo-Braca Andrić, učesnik NOR-a, poslije završetka Drugog svjetskog rata, obavljao je više odgovornih funkcija. Osim što je bio predsjednik Skupštine opštine Mostar, bio je član Saveznog izvršnog vijeća i poslanik u Saveznoj skupštini SFRJ. Poslije posljednjeg rata, bio je vijećnik u Gradskom vijeću Mostara.

Bio je fanatičan zaljubljenik u Mostar. Posebno ga je boljela devastiranost i propadanje Partizanskog spomenika, pa je pisao brojnim svjetskim liderima tražeći pomoć za njegovu odbnovu.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano