16. Juna 2019.

Obilježavanje 40 godina izgradnje drugog kolosijeka pruge Šamac - Sarajevo

Bivši brigadiri, učesnici radne akcije, obilježavaju danas 40 godina od kako su gradili drugi kolosijek željezničke pruge Šamac – Sarajevo.

Oni su za tu priliku doputovali iz svih dijelova Jugoslavije i inostranstva, te u velikom broju krenuli jutros Brigadirskim vozom iz Sarajeva trasom koju su nekad gradili.

Prdsjednik Organizacionog odbora manifestacije Nijaz Skenderagić, tokom puta,  za Fenu je izjavio da je pruga u dobrom stanju, a atmosfera u vozu izvanredna, prepuna emocija, veselja i lijepih sjećanja. Bivši omladinci, brigadirke i brigadiri prepoznaju se međusobno i evociraju uspomene.

“Kako voz prolazi, prisjećaju se vlastitih učinaka na konkretnim dionicama i mnogih drugih detalja akcije”, rekao je Skenderagić.

Bivši komandant akcije Filip Vuković doputovao je za ovu priliku iz Australije i obratiće se učesnicima na rastanku, u povratku, kod spomen-ploče u Zenici, podignute u znak sjećanja na ovaj poduhvat.

Bigadirski voz na relaciji Sarajevo – Doboj – Sarajevo zadržava se usput u Maglaju, Zavidovićima, Žepču i Zenici.

Manifestacija sjećanja na 40. godišnjicu izgradnje i Brigadirski voz organizovani su uz pomoć preduzeća Željeznice FBiH.

Gradnja drugog kolosijeka pruge Šamac – Sarajevo počela je proljeća 1978. godine , uz veliki dobrovoljni radni doprinos omladinaca u akciji kakvih je u Jugoslaviji bilo više.

Nekadašnji učesnici se sjećaju tih poduhvata s emocijama, jer su osim gradnje pruga, mostova, tunela i drugih značajnih objekata, bili mjesta lijepog druženja omladine iz cijele zemlje. Trajno su izgrađena i brojna prijateljstva, a neka poznanstva djevojaka i mladića okončavana su brakom, ponekad i simboličnom ceremonijom vjenčanja na samoj akciji.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano