23. Juna 2018.

Obilježena 24 godišnjica od osnivanja Ratne bolnice Armije BiH u Mostaru

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, danas se osoblje nekadašnje Ratne bolnice „Higijenski zavod” prisjetilo svojih poginulih kolega.

„Higijenski zavod” bila je jedina zdravstvena ustanova u istočnom dijelu Mostara i kroz nju je prošlo više od 5.000 ranjenika. Radilo se u nemogućim uslovima, bez struje i vode, ali i osnovne medicinske opreme i lijekova.

„Ratna bolnica je imala veliki značaj za borce A RBiH. Ona je bila psihološka podrška i sigurnost, jer znaš ako budeš i ranjen bili smo sigurni da ćemo imati svu moguću pomoć koju smo tada u takvim uslovima mogli dobiti. ali ne samo pripadnicima Armije. Ratna bolnica pružala je usluge i pripadnicima HVO-a,  koji su bili ranjeni ili koje smo mi imali kao zarobljenike. Imali su isti tretman kao i naši borci, u što sam se i sam uvjerio posjećivajući Ratnu bolnicu“, rekao je Semir Drljević, komandant 41. motorizovane Viteške brigade.

Na formiranje Ratne bolnice na lijevoj obali Mostara podsjetila je i Sabaha Hadžić, koja je u to vrijeme bila glavna sestra bolnice.

„U vrijeme ratnih zbivanja, ovdje nismo imali bolnicu ,morali smo se na neki način snalaziti. Radilo se u nemogućim uslovimam bez saniutetskog materijala i stručnog osoblja. Imali smo veliki broj ranjenika, nismo imali dotoka lijekova, struje, vode, ali mi smo sve prepreke prevazilazili. I nakon toliko vremena ne želimo da zaboravimo sve naše kolege koji su dali svoje živote“, kazala je Sabaha Hadžić.

Emir Krpo

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano