21. Februara 2019.

Obilježena 25. godišnjica deblokade Mostara i pogibije brigadnog generala Midhata Hujdura Hujke

U organizaciji JOB-a grada Mostara, danas je polaganjem cvijeća na spomen obilježjima u Drežnici, Potocima, Vrapčićima i Marića mahali obilježena 25. godišnjica deblokade Mostara i pogibije brigadnog generala Midhata Hujdura Hujke

Na današnji dan 30.6.1993.godine u akciji deblokade Mostara, poginuo je Midhat Hujdur Hujka, komandant Prve mostarske brigade, heroj oslobodilačkog rata. Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala. Odlikovan je ratnim priznanjem Zlatni ljiljan 1992, a Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

U borbama za deblokadu Mostara toga dana živote su, osimlegenadarnog komandanta Midhata Hujdura Hujke, dali su i njegovi saborci Jusuf Jelovac Jaba, Ćamil Džubur, Armin Ćišić Rambo, Zoran Imamović Popaj, Sabahudin Balavac Švabo, Faris Kalaba, Ifet Logo, Jusuf Zvizdić, Ramiz Husnić, Mujo Jelovac i Ramiz Dedić.

Na spomen obilježju Šehitluci okupili su se saborci, rodbina, prijatelji i predstavnici političkog života Mostara i HNK-a, da  se još jednom podsjete na teške borbe za deblokadu Mostara, u kojima su, za 3 dana, živote izgubila 42 borca. O tim borbama i podsjećanju na slavnog komandanta Hujku govorio je Sead Salčin, predsjednik JOB-a Grada Mostara.

Cvijeće su položili Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida domovinskog rata, Edin Mušić, predsjedavajući PD PFBiH, Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK-a, Salem Marić, prwedsjednik GO SDA, predstavnici političkih stranaka i udruženja proisteklih iz posljedjnjeg rata.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano