24. Juna 2019.

Obilježena 25. godišnjica Ratne bolnice „Higijenski zavod“

Polaganjem cvijeća, danas se osoblje nekadašnje Ratne bolnice „Higijenski zavod” prisjetilo svojih poginulih kolega. Položeno je cvijeće, proučena Fatiha, te odata počast minutom šutnje poginulim zdravstvenim radnicima, sahranjenim na haremu Šehitluci, zatim kod Đikića turbeta, te pred spomen-pločom kod zgrade Zavoda za javno zdravstvo HNK.

“Higijenski zavod” bila je jedina zdravstvena ustanova u istočnom dijelu Mostara, kroz koju je prošlo više od 5.000 ranjenika. Radilo se u nemogućim uslovima, bez struje i vode, ali i osnovne medicinske opreme i lijekova. Ipak, i u takvim uslovima, pružana je pomoć svima onima kojima je bila potrebna..Tu su su se izvodile i komplikovane operacije u improvizovanim operacionim salama.

Dr. Malina Fočić ušla je među prvima u Ratnu bolnicu „Higijenski zavod“.

„Svjedok sam tom teških trenutaka, koji su nas zadesili u vremenu bezumlja i bezglavlja .Danas je i nebo nad nama teško, kao da i ono plače. Mnogo je mladosti ostavilo svoje živote, a mi znamo kako smo se borili i sve to izdržali. Ovaj rat nas je sve iznenadio, zato je puno rana, puno bola i rana, koje će biti i rane prkosa i ponosa svega onoga što smo ostavili tu i što smo dali od sebe. Žao mi je nepovratne mladosti koja sad leži ovdje. Nas nekoliko bilo je spremnih pružiti zdravstvenu pomoć, a to su bili uglavnom djeca koja su tek pošla u škole, ljudi sa ulice, koje smo najvećom brzinom pripremali da pružaju opomoć onima kojima je bilo najpoterbnije. Ja sam bila ljekar opšte prakse, ali sam se morala uključiti u sve najsavršenije hiruške zahvate i intervencije. Radili smo bez struje vode i neophodnog medicinskog materijala, ali smo sve izdržali i pobijedili“, kaže dr. Malina Fočić.

Emir Krpo

(NovaSloboda.ba)

 

 

 

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano