21. Aprila 2019.

Obilježena godišnjica zločina na Korićanskim stijenama

KORIĆANSKE STIJENE

Na Korićanskim stijenama na planini Vlašić obilježena je 25. godišnjica zločina nad više od 200 logoraša iz prijedorskih logora, koje su strijeljali pripadnici interventnog voda policije RS iz Prijedora, a potom ih bacili u provaliju duboku 300 metara.

Među članovima porodica žrtava danas je na Korićanskim stijenama bila i 81. godišnja Zumra Zaimović, koja 25 godina čeka na informacije o posmrtnim ostacima sina, koji je ubijen 21. avgusta 1992. godine.

“Nisam pronašla nijednu kost, da ga bar zakopam i da znam gdje je. Imam 81 godinu i pitanje je hoću li doživjeti narednu godišnjicu i da mi pronađu sina jedinca”, ispričala je novinarima.

Predsjednik Saveza udruženja logoraša regije Banja Luka Mirsad Duratović naglasio je da je zločin na Korićanskim stijenama jedan od najokrutnijih u proteklom ratu, kao i da posmrtni ostaci mnogih još nisu pronađeni.

“Pripadnici prijedorske policije su na Korićanskim stijenama strijeljali 224 bivša logoraša, te civila koja su u akciji etničkog čišćenja u okolini Prijedora ugurana u isti konvoj. Za ovaj zločin je osuđeno 11 osoba, ali za nas je ovaj proces daleko od završetka. Očekujemo od Tužilaštva BiH da ponovno otvori ovaj predmet, jer postoji još izvršilaca koji su danas slobodni građani”, kazao je Duratović.

Kako je kazao, stradanje na Korićanskim stijenama preživjelo je 12 osoba koje su svjedočile u sudskim procesima.

Obilježavanje godišnjice stradanja na Korićanskim stijenama organizovali su Savez logoraša u BiH i Regionalni savez logoraša Banja Luka, a osim porodica žrtava, prisustvovali su mu predstavnici političkog i vjerskog života, te boračkih udruženja.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano