21. Maja 2019.

Objavljen novi Pravilnik o CEMT dozvolama

Svako-drugo-vozilo-na-hrvatskim-cestama-je-tehnicki-neispravno

Ministarstvo transporta i saobraćaja BiH izdalo je novi Pravilnik o CEMT dozvolama, kojim se propisuje način utvrđivanja godišnjeg kontingenta multilateralnih dozvola za obavljanje međunarodnog prevoza tereta domaćim prijevoznicima, odnosno CEMT dozvole, njihova raspodjela, korištenje, povlačenje, kao i povrat, saopšteno je iz Ministarstva.

Novi Pravilnik o CEMT dozvolama je usklađen sa Vodičem Međunarodnog prometnog foruma (ITF) o korištenju multilateralnih kvota CEMT dozvola. Jedna od bitnih novih karakteristika Pravilnika odnosi se na bodovanje prevoznika koji učestvuju u postupku raspodjele CEMT dozvola. Naime, prema Pravilniku koji je stupio na snagu, pored ostalog, bodovanje prevoznika se vrši  na osnovu kvalitete i nosivosti voznog parka, kao i broja zaposlenih vozača, dok će se dodatni kriteriji za bodovanje primjenjivati od 1. januara 2020. godine.

Pravilnikom o CEMT dozvolama pooštrene su kontrole iskorištenosti dozvola, koje će se vršiti u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine. U slučaju da dozvole ne budu iskorištene, iste će biti oduzete. Takođe, predviđene su strožije mjere za prijevoznike koji ne koriste CEMT dozvole u skladu sa pravilima CEMT-a propisanim Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prevozu, te samim Pravilnikom kao osnovnim podzakonskim aktom.

Ministarstvo će i dalje nastaviti preduzimati aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta bh. prijevoznicima.

Pravilnik je objavljen u „Službenom glasniku BiH“ broj 52/17,  5. jula  2017. godine, a stupio je na snagu dan nakon objavljivanja. Detalji o Pravilniku mogu se pronaći pronaći na sljedećem linku: http://mkt.gov.ba/dokumenti/transport/cestovni_transport/cemt/default.aspx?id=5881&langTag=bs-BA.

V. B.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano