16. Januara 2019.

Objavljena nova prepiska mailovima, hrvatska opozicija traži nove izbore

plenković-dalić-1

Afera “Hotmail”, u čijem je središtu podpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva Martina Dalić, nastavljena je u ponedeljak objavom nove prepiske tzv. Grupe Borg, a iako se vrh vlasti danas o tome još nije oglasio, opozicija je na njihovu adresu uputila žestoke kritike, tražeći raspisivanje novih izbora.

Portal Index.hr u ponedeljak je objavio novu mail komunikaciju Martine Dalić s konsultantima i advokatima, koji su radili na “lex Agrokor”, navodeći da su, uz uobičajene primaoce, tog puta na listu bile dodate službene adrese savjetnice predsjednika Vlade Dubravke Vlašić Pleše i državne sekretarice u Ministarstvu pravosuđa Sanje Mišević.

Portal navodi da je Branimir Bricelj iz investiciono-bankarske firme Altera, svega nekoliko sati prije nego što će vlada usvojiti “lex Agrokor” poslao u ime Grupe Borg mail s naslovom “Zakon o izvanrednoj upravi” te tekstom: “U prilogu je jutrošnja verzija (almost final).”

S Plenkovićevom savjetnicom i državnom sekretaricom članovi Grupe Borg komunicirali su i danima prije, šaljući zadnje verzije prijedloga zakona. Za pisce “lex Agrokor”, takođe, je znao ministar finansija Zdravko Marić, koji se na početku krize, iako rijetko, oglašavao na mailovima, prenosi Hina Indexove navode.

Nakon toga su iz opozicije uslijedile nove prozivke na račun Plenkovića i Dalić, uz pozive za ostavkama i novim izborima.

“Ajmo na izbore. Ne može HDZ bez kriminala. Plenković je znao za mailove, što znači da je lagao građanima kad je rekao da ne zna”, poručio je SDP-ov Bojan Glavašević na Twitteru.

Traži se ostavka i novi izbori

Kritikama se pridružio i čelnik opozicionog HSS-a Krešo Beljak, koji je na Facebooku napisao: “Plenkoviću, gotovo je!!! Ostavka i novi izbori!!! I dobrog advokata, odnosno cijeli tim dobrih advokata trebaš angažovati – pod hitno!”.

Forum Mladih SDP-a objavio je: ‏”Od izjave da premijer nije pročitao sve mailove došli smo do toga da je neke i dobio. Tako vam je to u HDZ-u”.

“Ovo je samo potvrda da je trenutni odlazak Martine Dalić neizbježan, a pitanje je samo je li ona jedina”, poručio je za Hinu čelnik Mosta Božo Petrov.

U tom smislu, kaže, izjave kako “u sljedećim sedmicama treba vidjeti”, te da će predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskog sabora tek sada pročitati mailove su neprihvatljive.

“Ne želimo podsjećati na sve izjave koje su do sada komunicirane iz Vlade, ali bit je da vjerodostojnost mailova nije osporavana i komunicirano je da u mailovima nema ničeg novog niti spornog”, kazao je Petrov.

Most se, podsjetio je, nije slagao s tezom da cilj opravdava sredstvo i zato je otišao iz Vlade, a to je Grupa Borg očito iskoristila za ličnobogaćenje.

“Iz objavljene prepiske, jasno je da to nisu mogli napraviti bez političkog blagoslova”, zaključio je Petrov.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u nedelju kako će, vezano uz mail komunikaciju Martine Dalić s konsultantima i advokatima, koji su radili na “lex Agrokor”, rasvijetliti sva pitanja do kraja, a ako nešto nije bilo dobro, tražiće odgovornost.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano