18. Decembra 2018.

Oblačno s kišom i snijegom

vrijeme

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. U većem dijelu zemlje pada snijeg, na jugu kiša.

Temperature vazduha izmjerene u 7 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Ivan Sedlo -4, Livno i Sokolac -2, Bihać, Bugojno, Jajce i Sarajevo -1, Banja Luka, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica, Tuzla i Zenica 0, Bijeljina, Brčko, Doboj i Zvornik 1, Mostar 3, Grude i Široki Brijeg 5, Trebinje 6 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno. Padavine uglavnom prije podne. Većinom će padati snijeg, na jugu kiša. U drugoj polovini dana slab snijeg se prognozira za Krajinu, zapad, sjever i dio centralne Bosne. U ostalim područjima prestanak padavina.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Temperatura vazduha uglavnom između -1 i 4, na jugu zemlje između 7 i 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Prolazak ciklona iznad naše zemlje kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba.

Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, reumatskih i bolova na mjestima povreda, promjene raspoloženja, nesanice.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Zbog snježnih padavina usporeno se saobraća na većini puteva u našoj zemlji

Zbog sniježnih padavina usporeno se saobraća na većini puteva u našoj zemlji. Na dionicama u višim predjelima ima snijega na kolovozu, a izdvajamo puteve: Sarajevo-Rogatica, Gornji Vakuf-Prozor, Sarajevo-Tuzla, Kotor Varoš-Teslić, Trnovo-Foča, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Livno-Kupres i Banja Luka-Turbe. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se korištenje lanaca.

 

Zbog intenzivnih sniježnih padavina i jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje. Jak vjetar povremeno formira sniježne nanose i na putevima na širem području: Tomislavgrada, Glamoča, Bosanskog Grahova i Kupresa.

Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa upozoravamo na mogućnost sniježnih lavina.

Na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima moguća je mjestimična poledica. Ekipe putnih službi intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putevi prohodni. U južnim krajevima saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Skrećemo pažnju na učestale odrone, te savjetujemo oprezniju vožnju. Apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar saobraća se jednom trakom, a razlog je urušavanje potpornog zida.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Na GP Izačić, zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano