19. Juna 2019.

Oblačno s kišom i snijegom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Ponegdje u nizinama centralne i sjeverozapadne Bosne, kao i na planinama pada snijeg.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -2 stepena, Drvar, Ivan Sedlo 0, Bihać, Bugojno, Sanski Most, Sokolac 1, Jajce, Sarajevo 2, Livno, Prijedor 3, Banja Luka, Zenica 4, Doboj, Gradačac, Tuzla 5, Bijeljina, Srebrenica 6, Brčko, Zvornik 7, Mostar, Trebinje 9, Grude, Široki Brijeg 10, Neum, Stolac 14 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa kišom u nižim i snijegom u višim područjima. Ponegdje u nizinama centralne i sjeverozapadne Bosne je moguća susnježica ili snijeg.

Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevne temperature vazduha od 3 do 9, na jugu od 12 do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Prolazak fronta iznad naše zemlje, uz zahlađenje i padavine, loše će djelovati na osjetljive osobe.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu glavobolje, nervoze, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, u noći problemi sa snom.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti i posvetiti pažnju oblačenju.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Kolovoz je pretežno mokar

Kolovoz je ovog jutra pretežno mokar, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Ugaženog snijega na kolovozu ima na dionicama u zapadnim krajevima. Izdvajamo putne pravce: Bihać-Bosanski Petrovac, Bihać-Bosanska-Krupa i Bihać-Cazin-Velika Kladuša. Na planinskim prevojima, kao i u usjecima, upozoravamo na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog izvođenja radova u tunelu Vranduk na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom naizmjenično. Povremeno je pojačana frekvencija vozila na ovoj dionici, zbog čega može doći do dužih zadržavanja.

Jednom trakom saobraća se i na magistralnim putevima M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac i M-16 Banja Luka–Crna Rijeka u mjestu Dabrac, zbog izvođenja sanacionih radova.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Na  graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja. Zbog radova u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano