24. Aprila 2019.

Oblačno s kišom i susnježicom

Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme sa kišom u sjeverozapadnim područjima.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -4 stepena, Ivan Sedlo 0, Bugojno i Sarajevo 2, Bihać, Gradačac, Sanski Most i Tuzla 3, Banja Luka, Bijeljina, Brčko, Doboj, Drvar, Jajce, Široki Brijeg, Srebrenica, Zenica i Zvornik 4, Grude, Livno i Stolac 5, Mostar i Trebinje 8, Neum 10 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme. U Bosni sa kišom i susnježicom, a u višim područjima sa snijegom. U Hercegovini sa kišom, a u planinskim dijelovima Hercegovine moguća je susnježica.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Temperatura vazduha većinom između 0 i 6, na jugu zemlje temperatura vazduha između 8 i 12 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Povremene padavine i niže temperature, uz izraženiji osjet hladnoće u jutarnjim satima, kod većine meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba.

Moguće su reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, nervoze, malaksalosti.

Hronični bolesnici trebali bi reducirati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito astmatičari i osobe sa ishemijskim bolestima.

—–

BIHAMK

Na mnogim mjestima obustavljen saobraćaj zbog izlijevanja rijeka

Zbog izlijevanja rijeke Vrbas obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, na ulazu u Bugojno. Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren na alternativne pravce, kroz naselja Kula i Kandija.

Na magistralnom putu M-5 Mrkonjić Grad–Jajce (u mjestu Jezero) zbog izlijevanja rijeke Plive vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izlijevanja rijeke Bosne saobraćaj je potpuno obustavljen na regionalnom putu R-465 Doboj –Modriča u mjestu Vranjak. Za vrijeme obustave, alternativni pravci su u funkciji.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz, potpuno je obustavljen saobraćaj ispod podvožnjaka, na ulazu u Maglaj. Za vrijeme obustave saobraća se alternativnim pravcima.

Zbog kišnih padavina i snijega koji se topi povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz. Posebno skrećemo pažnju na puteve: Jablanica-Mostar-Doljani, Stolac-Neum, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka, Jajce-Banja Luka i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac. Savjetujemo oprezniju vožnju, te podsjećamo  da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na graničnom prelazu Brčko-Gunja, zbog nestabilnosti mosta obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je zbog radova u Hrvatskoj obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano