23. Maja 2019.

Oblačno s kišom, na planinama snijeg

Jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme. Kiša je zabilježena u većem dijelu Bosne i ponegdje u Hercegovini.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica, Sokolac -2 stepena, Ivan Sedlo, Zvornik 3,; Brčko, Mostar, Prijedor, Sarajevo, Široki Brijeg, Srebrenica, Tuzla 4, Bijeljina, Jajce, Livno 6, Bugojno, Trebinje 7, Sanski Most 8, Banja Luka 10, Bihać 11, Neum 12 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama sa snijegom. U višim područjima Bosne očekuje se prelazak kiše u sunježicu i snijeg. U večernjim satima postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti.

Vjetar u Bosni slab promjenljivog smjera, a u Hercegovini slaba do umjerena bura.

Dnevne temperature vazduha od 6 do 10, na jugu od 8 do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

——

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Padavine i niske temperature, uz pojačan osjet hladnoće, kod većine meteoropata uzrokovaće tegobe.

Moguće su reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, nervoze, malaksalosti.

Hronični bolesnici trebali bi redukovati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima.

—–

BIHAMK

Oprez zbog vlažnog kolovoza, magle i odrona

Mokar ili vlažan kolovoz, kao i smanjena vidljivost zbog magle ili niske oblačnosti, te učestali odroni, karakterišu ovoga jutra saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH. Izuzetak su putevi u sjeverozapadnim krajevima gdje su uvjeti za vožnju za sada povoljni. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

U toku je sanacija tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) zbog čega je izmjenjen režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraća regionalnim putem R-445 Nemila-Zenica.

Sanacija mosta izvodi se na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog čega je saobraćaj teretnih vozila obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Izdvajamo i ostale dionice gdje je zbog sanacionih radova izmjenjen režim saobraćanja: dionica autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, dionica autoputa Bosanska Gradiška-Banja Luka, kao i magistralne puteve: M-17 Mostar-Čapljina, M-6 Domanovići-Stolac, M-5 Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Olovo-Kladanj.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno) upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema zadržavanja. Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano