21. Aprila 2019.

Oblačno s kišom, snijegom i susnježicom

Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme. U Bosni sa mjestimično slabim snijegom, a u Hercegovini bez padavina.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Ivan Sedlo -3, Sokolac -2, Gradačac, Jajce, Livno, Srebrenica i Tuzla 0, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Brčko, Bugojno, Doboj, Sanski Most, Sarajevo i Zvornik 1, Grude i Široki Brijeg 4, Mostar 5, Trebinje 6, Neum 8 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme. Na zapadu i sjeverozapadu Bosne sa snijegom ili susnježicom. Tokom dana, slab snijeg se očekuje ponegdje u centralnim područjima, a u sjevernim djelovima i slaba kiša. U Hercegovini povremeno sa slabom kišom, a u višim planinskim područjima i sa slabim snijegom. Krajem dana i večerenjim satima, u zapadnim, sjevernim sjeverozapadnim područjima uglavnom bez padavina ili vrlo slabim padavinama.

Vjetar u Bosni slab promjenljivog smjera, a u Hercegovini slab do umjeren jugoistočnjak.

Najviša dnevna temperatura od -2 do 4, na jugu od 6 do 10 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike pogoršavaće se tokom dana.

Prolazak ciklone iznad naše zemlje, kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba.

Moguće su reakcije u vidu glavobolje, reumatskih i bolova na mjestima povreda, promjene raspoloženja, nesanice.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

Opšta slika će, uz nešto stabilnije vrijeme, biti ljepša na sjeveru i u Krajini.

—–

BIHAMK

Kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi

Zbog niskih temperatura ovog jutra kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima, pa se za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje upotreba lanaca. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Trnovo-Foča, Han Pijesak-Vlasenica, Livno-Šujica-Kupres, Tomislavgrad-Šujica, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar- Bosanski Petrovac, Bihać- Bosanski Petrovac-Ključ, Bugojno-Novi Travnik, Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Blažuj-Tarčin-Konjic. Snijega na kolovozu ima mjestimično i na putevima u blizini Tomislavgrada, kao i prema graničnim prelazima Kamensko i Prisika.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.  Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game