20. Maja 2019.

Oblačno s kišom, susnježicom i snijegom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jutros je u našoj zemlji bilo pretežno oblačno vrijeme. U Bosni sa susnježicom i snijegom, a u sjevernim područjima i sa kišom.

Količine padavina u protekla 24 sata: Jajce 20 mm, Prijedor 15, Bosanska Gradiška i Doboj 14, Foča 13, Mrkonjić Grad 10, Tuzla 8, Zvornik 7, Gradačac, Han Pijesak i Zenica 6, Drvar 5, Bijeljina 4, Banja Luka, Banja Luka, Bihać, Bosanski Novi, Ivan Sedlo, Sokolac i Srebrenica 3, Bjelašnica, Gacko, Sarajevo i Čemerno 2, Bugojno, Livno i Rudo 1 mm.

Visina snijega u 08 sati: Bjelašnica 65 cm, Han Pijesak 31, Ivan Sedlo 30, Mrkonjić Grad 22, Sarajevo 19, Sokolac 16, Jajce 14, Čemerno 10, Tuzla 9, Bugojno 7, Drvar 5 cm.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -11 stepeni, Ivan Sedlo -3, Sokolac -2, Bugojno, Drvar, Gradačac, Jajce, Livno, Sarajevo i Tuzla 0, Bihać, Bijeljina, Srebrenica i Zenica 1, Banja Luka, Doboj, Prijedor, Sanski Most i Zvornik 2, Trebinje 4, Mostar 5, Neum 7 stepeni.

Danas se u u Bosni očekuje oblačno vrijeme, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. U Bosni sa susnježicom i snijegom. Tokom dana u nizinama i sa kišom. Očekivana količina padavina od 10 do 20, u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne od 20 do 30, lokalno i do 40 l/m2. Očekivana visina novog snježnog pokrivača, uglavnom, od 5 do 10, u područjima sa intenzivnijim padavinam od 10 do 20 cm.

Vjetar, umjeren do jak, sjeverni i sjeverozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od -1 do 5, na jugu od 10 do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

—–

Biometeorološka prognoza

Zahlađenje praćeno padavinama uslovljava loše biometeorološke prilike.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će se pojačati. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti, a učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Na jugu nešto ugodnije, uz neuobičajeno niske temperature

—–

BIHAMK

Na put ne krećite bez zimske opreme

Saobraćaj se ovog jutra na putevima u BiH odvija usporeno po mokrom ili zasniježenom kolovozu. Zbog niskih jutarnjih temperatura u nižim područjima kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima upozoravamo na poledicu na kolovozu. Apelujemo na vozače da voze opreznije i da na put ne kreću bez zimske opreme. Na jugu naše zemlje vozi se po pretežno suhom kolovozu.

Na putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije. Izdvajamo autoput A-1 dionice Sarajevo zapad-Lepenica (u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići). Sanacioni radovi izvode se i na magistralnim putevima: M-17 Žepče-Maglaj, M-18 Simin Han-Priboj i M-17 Jablanica-Mostar.

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja.

Zbog radova koji još uvijek traju na području Hrvatske, povremeno se na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja formiraju duže kolone vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(Novasloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano