16. Januara 2019.

Održan Dan knjige i otvorenih vrata biblioteke Filozofskog fakulteta

Dan knjige i otvorenih vrata biblioteke Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru obilježen je radionicom, javnom tribinom i okruglim stolom o temi “Institucionalizacija i profesionalizacija bibliotekarstva”.

Prof. dr. sc. Dinka Kovačević sa Sveučilišta Sjever i dugogodišnja saradnica Filozofskog fakulteta SUM-a je kazala kako je zadovoljna što je mentorisala mnogim studentima u diplomskom radu, jer su danas kvalifikovani stručno osposobljeni bibliotekari, koji mogu promijeniti ovu situaciju.

„Loša situacija nije samo u BiH, nego i u Hrvatskoj. Tema kojom se ja danas bavim je mjerilo kvaliteta rada u biblioteka s posebnim osvrtom na školsko knjižničarstvo. Ostali smo na teorijskom nivou, što je davno trebala postati praksa. Znamo da u svijetu postoje razvijene biblioteke, razvijeni sistemi vrednovanja“, rekla je dr. Kovačević.

Program obuhvaćen temom „Novi iskoraci u bibliotekarstvu“ se sastojao od radionice vezane za web tehnologije u bibliotekama i javne tribine, na kojoj su izlagali profesori, asistenti i magistri bibliotekarstva o aktuelnoj problematici unutar struke.

Prof. dr. sc. Senada Dizdar s odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu objasnila je kako je cilj promovisati bibliotekarske djelatnosti u svijetu, BiH i Mostaru.

„Korisniku je potrebno posvetiti veliku pažnju. Tehnologija je promijenila sve, pa i tog korisnika. To je nova generacija, koja se rodila s tehnologijama i koja razumije njihovo korištenje, ali ona ne razumije život informacija, procjenu informacija i ne shvata da tehnologija nije nevina“, rekla je dr. Dizdar.

Na javnoj tribini učestvovali su i Marija Karačić, mag. bibl., Mirko Musa, mag. bibl. i Iva Bilić, asist. Radionicu za školske bibliotekare vodile su doc. dr. sc. Andrea Miljko i asist. Lucija Mandić, dok je Milena Jukić Bandić, dipl. bibl. prezentirala primjere dobre prakse.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano