24. Februara 2019.

Održan konsultantski sastanak predstavnika institucija BiH i međunarodnih organizacija u vezi sa migrantskom situacijom

sastanak migracije 19-07-18 002

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić sazvao je danas u Sarajevu sastanak predstavnika institucija BiH, predstavnika EU i međunarodnih organizacija  o  pitanju trenutnog stanja u vezi sa cjelokupnom migrantskom situacijom, te o daljem unapređenju saradnje  i koordinacije  u pružanju podrške nadležnim organima BiH  na preduzimanju mjera rješavanja  pitanja ilegalnih migracija, te adekvatnog prihvata i smještaja izbjeglica u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio Evropskoj uniji na pomoći koju je pružila BiH po ovom pitanju. Istakao je da želimo da budemo dio integralnog rješenja koje će provoditi EU institucije jer Bosna i Hercegovina nema kapaciteta niti želi biti regionalni sabirni centar. Dodao je da će institucije Bosne i Hercegovine insistitrati da se poštuju i provode zakoni Bosne i Hercegovine, posebno Zakon o boravku stranaca.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da će Bosna i Hercegovina pojačati kontrolu granica prema Crnoj Gori i Srbiji i kontinuirano zaprečavati ilegalne prelaze. Zatražio je da pripadnici FRONTEX-a dođu u BiH i svojom ekspertizom i iskustvom pruže pomoć Graničnoj policiji BiH.

Ministar Mektić je u svom obraćanju rekao da je veoma bitno da se čim prije riješi pitanje smještaja migranata. Dodao je da je najlogičnija odluka da taj objekat bude negdje u Unsko-sanskom kantonu (USK) ,gdje je koncentracija migranata najveća.

Ambasador Wigemark je rekao da je trenutni gorući problem rješavanje smještaja ilegalnih migranata na području USK, te da treba pojačati kontrolu granica i čim prije potpisati sporazum sa FRONTEX-om.

Predstavnici IOM-a su istaknuli da oni već rade na opremanju kasarne u Hadžićima kao prihvatnog centra.

Sastanku su prisustvovali ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, direktor Granične policije BiH Zoran Galić i predstavnici Službe za poslove sa strancima, ambasador EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, te predstavnici IOM-a i UNHCR-a.

S. R.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano