21. Aprila 2019.

Održan ministarski sastanak u okviru Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH

pravosudje

U Briselu je danas održan ministarski sastanak u okviru Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH, kome su prisustvovali ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović i predsjednik Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH Safet Pizović. Sastankom je predsjedavao evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i Jean Eric Pacquet, direktor DG NEAR-a, saopšteno je iz Ministarstva pravde BiH.

Komesar Hahn je naglasio posvećenost reformi pravosuđa uz poštivanje pune neovisnosti, odgovornosti, profesionalizma i efikasnosti. Evropska Komisija je posebno pohvalila usvajanje Strategije o reformi sektora pravde na državnom nivou 8. septembra, čime su se stekli uslovi, između ostalog, i za puštanje druge tranše IPA II fondova za finansiranja plata tužioca. Na pitanje ministra Grubeše, predstavnici Evropske komisije su potvrdili da će druga tranša biti puštena još u sljedećem mjesecu.

Ministar Grubeša je na sastanku istakao uvjerenje „da institucije Bosne i Hercegovine, pa tako i institucija koje predvodi znaju šta treba uraditi i da su stasale da u saradnji s drugim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama postignu i realizuju željene reformske procese na putu ka evropskim integracijama, pa samim tim i reformu pravosuđa kao nezavisnog i nepristrasnog stuba ovog društva“.

„Mi želimo povećati konkurentnost BiH u međunarodnim tokovima, želimo dovesti investicije u BiH, ali za to moramo prvo uspostaviti pravosuđe koje će garantirati pravičan tretman svih koji se nalaze i koji posluju na teritoriju BiH. To je nužno, uzimajući u obzir i nastojanje Bosne i Hercegovine da se što prije priključi zemljama Europske unije“, dodao je Grbeša.

Dotičući pitanje procesuiranja ratnih zločina i provođenja Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, ministar pravde BiH je naglasio: „Pratim suđenja osobama koje sumnjiče da su počinili teška krivična djela tokom tog perioda i kao ministar pravde dvije decenije poslije, nastojim te procese privesti kraju. Tada sam bio dječak, danas sam odrastao čovjek, ministar pravde. Tadašnji svjedoci, ljudi srednjih godina, danas su raseljeni u potrazi za boljim životom, umrli, a dokazi uništeni protekom vremena ili izgubljeni. Zatvaranje tog poglavlja je bitno za pomirenje i nastavak života, najprije za žrtve, ali i sve ostale. Mislim da smo sve razumske rokove probili i bitno je sada profesionalno procesuirati sve počinioced ratnih zločina i konačno smiriti duhove prošlosti“.

Na sastanku je usaglašeno da će TAIEX seminar zakazan za 1.-2. oktobar u Sarajevu, poslužiti kao platforma, gdje će se u stručnom kontekstu raspravljati o relevantnim odredbama i Nacrtu teksta zakona o sudovima u BiH. Obzirom da su stajavo svih ministara u većoj mjeri zajednička, te da, uz manje tehničke korekcije, nemaju većih primjedbi na rješenja predložena od strane drugih ministara, na pomenutom seminaru će se razmatrati samo pitanja koja su i dalje ostala otvorena.

Ministar Grubeša i Paquet su se složili da imaju velika očekivanja od seminara, jer će na taj način na stručnom i tehničkom nivou biti ponuđena rješenja otvorenih pitanja, koja će Ministarstvu pravde BiH koristiti kao vodilja prilikom sačinjavanja teksta Zakona.

M. K.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano