24. Aprila 2018.

Održan sastanak dužnosnika Odjela za ratne zločine Tužilaštva i Suda BiH

V. d. glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, te dužnosnici Posebnog odjela za ratne zločine Izet Odobašić i Stanko Blagić, sastali su se sa stalnim sudskim vijećem za predmete ratnih zločina, koje čine predsjednica Krivičnog odjeljenja Suda BiH sutkinja Minka Kreho, kao i sutkinja Željka Marenić i sudija Staniša Gluhajić.

Na sastanku je razgovarano o zajedničkoj saradnji dvaju institucija, u skladu sa Državnom strategijom za procesuiranje predmeta ratnih zločina i preporukama iz izvještaja misije OSCE-a i sutkinje Joanne Korner.

Glavne teme sastanka odnosile su se na procesuiranje predmeta u kojima su optuženi nedostupni pravosuđu BiH i nalaze se  u susjednim zemljama, zatim na proslijeđivanje predmeta u nadležnost entitetskim pravosudnim institucijama, analiziranje i  praćenje procesuiranja proslijeđenih predmeta, kao i buduće edukacije pravosudnih dužnosnika entiteta u tom segmentu, a radi ujednačavanja prakse entitetskih i državnih pravosudnih institucija u procesuiranju ratnih zločina.

Takođe, predstavnici Tužilaštva i Suda BiH aktivno će učestvovati i dati svoj doprinos u predstojećim izmjenama i dopunama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, a radi ubrzanja rada na predmetima i efikasnijeg provođenja vladavine prava, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano