25. Juna 2019.

Održan štrajk upozorenja Sindikata Međunarodnog aerodroma Mostar

FNA_77395

Članovi Sindikata Međunarodnog aerodroma Mostar održali su u petak dvosatni štrajk upozorenja, na koji su se odlučili zbog smanjenja plata, nepoštovanja odredbi Zakona o radu i nepoštivanja dogovora između menadžmenta i Sindikata postignutog 7. maja ove godine.

Predsjednik Sindikata Darko Buntić kazao je za Fenu kako je menadžment prilikom tog dogovora obećao vraćanje plata na prijašnji nivo, te usvajanje sistematizacije radnih mjesta do 29. maja, što se, po njegovim riječima, nije ostvarilo.

Pojasnio je kako su za četvrti mjesec dobili platu bez umanjenja, da bi ona za peti mjesec ponovo bila umanjenja, a da sistematizacija radnih mjesta još nije usvojena.

“Oni se ‘vade’ kako nemaju Nadzornog odbora i da je to razlog neusvajanja sistematizacije radnih mjesta” kazao je Buntić.

Dodao je kako su jučer dobili mail, u kome se ponovo obećava da će se ispoštovati sve ono što je ranije dogovoreno.

“Sve to su rekli pet puta do sada, što imamo dokumentovano, ovjereno i potpisano. To rade kako bi Sindikat odustao od štrajka, kako bi nas zaustavili da iziđemo pred medije”, kazao je Buntić.

Pored vraćanja plata na prijašnji nivo, Sindikat Međunarodnog aerodroma Mostar traži usvajanje sistematizacije radnih mjesta i početak pregovora o kolektivnom ugovoru.

“Ukoliko ne dobijemo naša potraživanja, najkasnije za mjesec dana stupamo u generalni štrajk”, poručio je Buntić.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano