26. Maja 2019.

Održan vanredni sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u BiH

U Tužilaštvu BiH, na poziv v.d. glavnog tužioca Gordane Tadić, koja je rukovodilac Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovanih ilegalnih migracija u BiH, održan je vanredni sastanak Udarne grupe, na kome je razgovarano o aktuelnim dešavanjima vezanima za situaciju sa migrantima koji borave na području BiH.

Na sastanku su, osim članova Udarne grupe, učestvovali rukovodioci dužnosnici policijskih i bezbjedonosnih agencija sa nivo BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Učesnika sastanka razgovarali su o strateškim aktivnostima koje je definisala BiH, kao i spremnosti institucija za riješavanje problema veznih za povećan broj migranata u BiH, svako u okviru svojih nadležnosti, a u zajedničkoj koordinaciji.

Tokom sastanka istaknuta je potreba za prioritetnim riješavanjem zaštite državne granice, zatim unaprijeđenja  zakonske regulative u svezi postupanja sa tražiocima međunarodne zaštite, kao i što hitnijeg potpisivanja sporazuma o readmisiji sa zemljama regije i okruženja.

Osim toga, razgovarano je o procesu postupanja sa migrantima, te učešća institucija u aktivnostima u pogledu njihove evidencije,  provjera, humanitarne i zdravstvene zaštite, kao i ostalih potrebnih aktivnosti, a u skladu sa međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom.

Učesnici sastanka razgovarali su i o sigurnosnoj situaciji u BiH, kako u pogledu zaštite bezbjednosti migranata, tako i građana BiH.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici relevantnih međunarodnih institucija i organizacija, koje su uključene u riješavanje pitanja migracija i azila, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano