24. Juna 2019.

Održana naučna konferencija Identiteti-kulture-jezici

naslovna

Peta po redu međunarodna znanstvena konferencija Identiteti – kulture – jezici, čija je ovogodišnja tema „QUO VADIS HOMO multidisciplinarni pristupi savremenom čovjeku“, održana je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, gdje se okupilo preko 20 predavača iz raznih aspekata naučnog djelovanja.

Dekan Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Ivica Musić je istakao kako na Fakultetu djeluje velik broj naučnika, posebno mlađih koji imaju potencijala za istraživanje i publikovanje svojih znanstvenih radova, ne samo na regionalnom nego i na međunarodnom nivou, te objasnio kako se konačno zbog toga profilirala konferencija koja petu godinu zaredom održava kontinuitet i daje dobre rezultate.

„Ona je međunarodnog karaktera, a njeni su plodovi objavljeni prilozi u godišnjaku, koji prolazi savremeni recenzentski postupak, što je omogućilo da taj godišnjak uđe u određene baze podataka“, rekao je dekan Musić.

Prodekan za naukuFilozofskog fakulteta SUM-a doc. dr. sc. Mate Buntić objasnio je kako je sama tema konferencije izazovna u vremenu tehničkog, naučnog i tehnološkog napretka.

Uvodno predavanje je održao doc. dr. sc. Ivica Šola o temi „Levinasova filozofska paradigma ili može li milosrdni Samaritanac nadvladati nasljeđe Apolona, Prometeja i Narcisa“.

„Iz rukava sam izvukao francuskog filozofa Emmanula Levinasa, koji je upravo u svom filozofskom opustu ustao protiv dva temelja zapadne kulture, a to je autonomija subjekta i sloboda utemeljena ne na razumu. Levinasova teza je da je heteronomija ispred autonomije, jer polazeći od ideje stvorenosti čovjeku prethodi drugi“, rekao je Šola.

Konferenciju organizuju Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Institut za društvene nauke Ivo Pilar, Područni centar Osijek.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano