19. Juna 2019.

Oduzet rezani duhan i naočale u vrijednosti od 28.300 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje na područiju opština Sanski Most i Prnjavor, u nekoliko odvojenih akcija, oduzeli su sitno rezani duhan, sunčane i dioptrijske naočale tržišne vrijednosti u iznosu od 28.300 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Prilikom operativnog postupanja ovlaštenih službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra UIO iz Banjaluke, na područiju opštine Sanski Most utvrđeno je da vlasnik jedne trgovinske radnje inicijala S. A. vrši prometovanje akcizne robe, koja nije obilježena akciznim markicama UIO. Tom prilikom je pronađen i privremeno oduzet rezani duhan u vrijednosti od 3.600 KM.

Na području iste opštine, službenci UIO otkrili su da odgovorno lice u jednom pravnom licu inicijala A. H. vrši prodaju sunčanih i dioptrijskih naočala, za koje ne postoji dokumentacije o provedenom carinskom postupku uvoza ove robe u BiH. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 9.700 KM.

Postupajući po informaciji MUP RS-PS Prnjavor, službenici UIO su kod fizičkog lica inicijala M. S. pronašli i oduzeli određenu količinu rezanog duhana u vrijednosti od 15.000 KM. Ni za ovu robu nije postojala dokumentacija o porijeklu, niti je rezani duhan bio obilježen akciznim markicama UIO, te je  pronađena količina rezanog duvana privremeno oduzeta.

Protiv počinioca opisane nezakonitosti biće pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim sudom.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Takođe, pozivajusve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda,ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano