21. Aprila 2019.

Oduzeta roba zbog povrede intelektualne svojine

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje zaustavili su carinjenja robe u Carinskoj ispostavi Sarajevo zbog sumnje u kršenje intelektualne svojine, saopšteno je danas iz UIO BiH.

Vršeći redovne aktivnosti na kontroli prometa roba, službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Carinska ispostava Sarajevo, otrkili su nedozvoljen  promet robe kod uvoznika iz Visokog. Radilo se o pošiljci, koja se sastojala od ženskih torbi, bižuterije i etiketa porijeklom iz Kine. Kako se radilo o robi iz posebne Naredbe UIO, izvršen je detaljan fizički pregled pošiljke i tom prilikom iskazana je sumnja u povredu intelektualne svojine za neke robne marke. Sumnja je iskazana kod ženskih torbi robne marke Bvlgari, Chanel, Dior, Fendi i Gucci.

Roba je uzrokovana, fotografisana i od zakonskih zastupnika zatraženo je da se izjasne i provjere da li se radi o povredi intelektualne svojine. Potvrđena je povreda intelektualne svojine kod  36 kopija ženskih torbi marke Bvlgari,  kao i  kod 14 kopija ženskih torbi marke Chanel. Za ostale robne marke se čeka povratna informacija od zastupnika,  a zbog sumnje u povredu  intelektualne svojine ova roba je privremeno oduzeta.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane u BiH da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik nezakonite trgovine, utaje akciza, carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

 (NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano