20. Juna 2019.

Oduzeta već količina cigareta u vrijednosti od 35.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u dvije odvojene akcije na područiju Sarajeva i na putnoj komunikacije Foča-Goražde oduzeli su 7.803 komada kutija cigareta tržišne vrijednosti cca 35.000 KM, saopšteno je iz Odjeljenja za međunarodnu saradnju i komunikacije UIO BiH.

Na putnoj komunikaciji Foča – Goražde, u mjestu Ustikolina, ovlaštena službena lica UIO BiH, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo, u saradnji sa pripadnicima MUP-a BPK-a, pronašli su i u skladu sa instrukcijama i uputstvima Tužilaštva i Suda BiH privremeno oduzeli 5.770 kutija cigareta Ashima, Marble, Corset te Royal (FDS), koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO BiH.

U saradnji sa Grupom za istrage RC Sarajevo, protiv počinioca biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnovamne sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Službenici Grupe za spriečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo tokom operativnog rada došli su do saznanja o više lica i putničkih vozila na područiju Sarajeva, kojima se vrši distribucija i prodaja cigareta na područiju BiH. Nakon sumiranja operativnih saznanja, provedena je akcija na lociranju i kontroli vozila i lica koja se dovode u vezu sa nelegalnim aktivnostima iz operativnih saznanja. Tom prilikom, pronađeno je i privremeno oduzeto 2.033 kutije cigareta Floyd, Weston, FM, Marble, Ashima, Mac, Sunny, Trocadero, Royal (FDS), Cosmopolitan i druge koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO BiH.

Protiv počinilaca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o Akcizama u BiH, pred nadležnim sudom, biće podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

U svojim dnevnim aktivnostima Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO BiH koriste vozila i specijalističku opremu doniranu od EXBS programa Vlade SAD. Uspješnom radu službenika UIO BiH doprinose u velikoj mjeri  znanja, vještine i iskustva stečena tokom pohađanja brojnih specijističkih obuka i treninga pod pokroviteljstvom EXBS programa.

“Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Takođe, pozivamo sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.”, navodi se na kraju saopštenja UIO BiH.

 V. B.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano