24. Aprila 2019.

Oduzeta velika količina robe zbog povrede prava intelektualnog vlasništva i povrede žiga

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su veliku količinu robe zbog povrede prava intelektualnog vlasništva i povrede žiga.

Prilikom uvoza, izvoza ili tranzita robe, u skladu sa važećim propisima, štite se prava intelektualne svojine, i to: žig, autorsko i srodna prava, indistrijski dizajn, patent i porijeklo ili geografska oznaka.

Carinski organi su nadležni da, u slučajevima sumnje povrede prava intelektualne svojine, prekinu carinski postupak sve do okončanja postupka kojim se povreda prava utvrđuje. Drugim riječima, ukoliko carinski organi posumnjaju da određena roba koja se uvozi u BiH predstavlja falsifikat poznatih svjetskih marki, imaju parvo takvu robu zadržati, a od nosica prava zatražiti da izvrši stručnu procjenu o tome da li je riješ o falsifikatu ili nije. Ukoliko se utvrdi da postoji osnova sumnje da roba predstavlja falsifikat neke od poznatih svjetskih marki koje su zaštićene i u BiH, UIO predmetnu robu zadržava, sve do okončanja postupka pred nadležnim sudom i donošenja pravosnažne sudske odluke.

Na takav je način zaustavljen pokušaj uvoza razne robe.  U Carinskoj ispostavi Tuzla je zbog povrede inelektualne svojine i povrede žiga oduzeto 19.661 komada džempera  označenih žigom C& Oduzeto je i 540 ženskih torbi zbog sumnje da je došlo do povrede intelektualnog vlasništva. Radilo se o 307 torbi marke Louis Vitton, 160 torbi marke Michael Kors i 73 torbi marke Guess.. Pored navedene robe, u Carinskoj ispostavi Tuzla oduzeto je 960  komada čarapa označenih žigom Hello Kitty. U Carinskoj ispostavi Gradiška oduzeta je veća količina falsifikovane robe zbog povrede žiga raznih brendova i robnih marki. Radilo se o 234 komada džempera, 3.184 komada majica, šorceva i dresova, 405 komada ručnih satova, 720 pari patika, 593 komada košulja, 1.112 komada torbi, 118 komada šalova i 82 komada jakni.

Tržišna vrijednost navedene robe se procjenjuje na nekoliko stotina hiljada  KM.

 Jedan dio robe, za koji su se stekli zakonski uslovi, je uništen, dok je drugi dio robe privremeno  zadržan pod carinskim nadzorom, te se vodi propisani postupak preduzimanja carinskih mjera zaštite intelektualne svojine u skladu s odredbama  Zakona o žigu i Odluke o provođenju carinskih mjera za zaštitu prava nosioca žiga.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane u BiH da na njihovuotvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik nezakonite trgovine, utaje akciza, carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, saopšteno je iz UIO BiH.

 V. B.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano