20. Maja 2019.

Oduzete cigarete u vrijednosti 33.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u mjestu Trnovo oduzeli su 7.327 paklica cigareta tržišne vrijednosti 33.000 KM.

Preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti na putnoj komunikaciji Foča-Sarajevo, u mjestu Trnovo, ovlaštena službena lica UIO, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo, u saradnji sa pripadnicima MUP-a RS, PS Trnovo, oduzeli su 7.327 paklica cigareta (Royal Blue, Royal Blue Slim, FM Blue, FM Red, Merilyn Pink i Trokadero). Ukupna tržišna vrijednost oduzetih cigareta procjenjuje se na iznos od 33.000 KM, a iste su oduzete jer nisu bile obilježene akciznim markicama UIO. Ova oduzimanja izvršena su u skladu sa instrukcijama i uputstvima Tužilaštva BiH i Suda BiH.

U saradnji sa Grupom za istrage RC Sarajevo, protiv počinioca biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210 a., Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Prilikom provođenja navedene aktivnosti, ovlaštena službena lica UIO BiH koristili su vozila i specijalističku opremu doniranu od EXBS programa Vlade SAD.

U toku 2018. godine ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su cigarete i duvan, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama ukupne vrijednosti u iznosu od 1,6 miliona KM.

Važno je istaći da su službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo u toku 2018. godine ukupno oduzeli 65.206 paklica cigareta, te 1.139 kg rezanog duhana.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane u BiH da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik nezakonite trgovine, utaje akciza, carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, saopšteno je iz UIO BiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano