21. Maja 2019.

Okončane konsultacije u vezi formiranja vlasti na državnom nivou

predsjedništvo

Predstavnici političkih stranaka danas su održali konsultacije u vezi formiranja vlasti s članovima Predsjedništva BiH, kojima su poručili da s tim procesom treba sačekati dok Centralna izborna komisije BiH ne donese odluku o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

“Postoji konsenzus da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude Srbin. SDA smatra da na državnom nivou treba proširiti koaliciju. U narednim danima, Predsjedništvo BiH će donijeti odluku, ali stvoreni su uslovi da to bude Zoran Tegeltija”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik novinarima nakon sastanka.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović smatra da je očita koalicija SDA-HDZ BiH – SNSD, uz činjenicu da je potreban četvrti partner, zbog čega je poziv već upućen strankama BH bloka: Socijaldemokratskoj partiji BiH, Demokratskoj fronti i Našoj stranci.

“Savez za bolju budućnost BiH nije interesantan u državnoj vlasti. Interesovalo nas je na čemu će raditi Vijeće ministara u narednom periodu. Treba što prije završiti priču kad je riječ o odluci CIK-a, kako bi vlast funkcionisala po vertikali”, rekao je predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić.

Na konsultacijama, po riječima predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, ukazano je da BH blok neće otežati proces uspostavljanja Vijeća ministara BiH, te da su SDP, Demokratska fronta i Naša stranka spremne razgovarati o tome nakon što bude donesena odluka o popunjavanju Doma naroda Federalnog parlamernta.

“Upoznati smo da postoji formirana parlamentarna većina u Parlamentu BiH. Kao i neki principi na kojima će se raditi”, istakao je Nikšić.

Sabina Čudić iz Naše stranke kaže da dva bloka, koja su se iskristalisala (BH blok i SDA, SNSD i HDZ) isključuju jedan drugog.

Na kosultacijama članovima Prerdsjedništva BiH je, kako kaže predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica izrazio očekivanje da će novi predsjedavajući Vijeća ministara biti Srbin iz Republike Srpske, budući da su u posljednja dva saveza tu funkciju obnašali Hrvat odnosno Bošnjak.

“Nije usaglašeno ime predsjedavajućeg, ali je usaglašena “, istakao je Govedarica.

Razlog za to je, potcrtao je član Predsjedništva PDP-a Nenad Vuković, što nije izgrađena većina na državnom nivou.

“Došli smo spremni na prijedlog da Zoran Tegeltija bude mandatar Vijeća ministara BiH. Međutim,  danas smo čuli da to nije definitivno”, poučio je Vuković.

Za razliku od predstavnika navedenih stranaka nakon kosultacija, predstavnici SNSD-a Nikola Špirić i Staša Košarac nisu željeli davati izjave novinarima, dok na razgovorima nisu bili predstavnici HDZ-a BiH.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano