20. Maja 2019.

Okrugli sto povodom10. godišnjice donošenja rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici

11745874_10154037941409119_5044166626322000040_n

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), povodom10. godišnjice donošenja rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, organizuje okrugli sto, koji će se održati u srijedu, 9. januara, u hotelu Lev u Ljubljani.

Prije 10 godina, tačnije 15. januara 2009.godine, Evropski parlament je donio rezoluciju o Srebrenici. Rezolucija je bila tada i još uvijek je važna, jer je EP sa njom pozvao države članice EU i države Zapadnog Balkana, da 11. juli obilježe kao dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, ujedno je EP u rezoluciji naglasio, da je se potrebno odgovarajuće pokloniti i sjetiti svih žrtava zločina, koji su počinjeni za vrijeme nedavnih ratova na Balkanu.

Nacrt teksta rezolucije o Srebrenici je tada političkoj grupi Liberala i Demokrata za Evropu (ALDE) u EP u Briselu zvanično uručilo Udruženje majki enklava Srebrenica i Žepa. Dokument je formalno primila tadašnja podpredsjednica EP Diana Wallis, koja je prije toga, zajedno sa Jelkom Kacinom, učestvovala na komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima. Evropski poslanik Jelko Kacin (ALDE), tadašnji podpredsjednik delegacije EP za jugoistočnu Evropu,  pozvao je na projekat pomirenja, tekst rezolucije je uskladio sa drugim političkim grupama i uz podršku svih političkih skupina u EP uspješno realizovao.

Na okruglom stolu gosti će govoriti o periodu donošenja rezolucije, kakvo je stanje i odnos prema žrtvama 10 godina kasnije. Kako se odvija pomirenje i saradnja sa međunarodnim haaškim tribunalom (ICTY) odnosno Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (IRMCT), kakva su očekivanja rodbine žrtava, šta još može učiniti EU, da bi se na području Zapadnog Balkana osiguralo poštivanje ljudskih prava.

Gosti okruglog stola biće Jelko Kacin, slovenski poslanik u Evropskom parlamentu i tadašnji podpredsjednik delegacije EP za jugoistočnu Evropu, suautor rezolucije EP o Srebrenici, Munira Subašić, predsjednica, Udruženje majki enklava Srebrenica i Žepa, prof. dr. Mirko Pejanović, član Predsjedništva Republike BiH 1992-1996, akademik, profesor emeritus na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Kada Hotić, zamjenica predsjednice, Udruženje majki enklava Srebrenica i Žepa, prof. dr. Ernest Petrič, prvi slovenski ambasador u SAD, bivši predsjednik Ustavnog suda Republike Slovenije, član i bivši predsjednik Međunarodnopravne komisije (ILC) UN i Murat Tahirović, predsjednik, Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Razgovor sa učesnicima okruglog stola vodiće  doc. dr. Zijad Bećirović.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano