17. Juna 2019.

Operativna akcija "Centar": Među krijumčarima lišenim slobode na području Sarajeva i Mostara migranti iz Pakistana i Irana i državljanin BiH

Operativna akcija Centar

Postupajući pod nadzorom tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski pripadnici Granične policije BiH, od ranih jutarnjih sati vrše pretrese objekata na području Sarajeva i Mostara, a lišena su slobode dvojica državljana Pakistana, državljanin Irana i državljanin BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U okviru operativne akcije “Centar”, provedena je opsežna istraga kojom su obuhvaćene osobe osumnjičene da su organizovale krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Indije, Pakistana, Irana i drugih zemalja.

Prikupljeni su dokazi da su ilegalni migrant iu BiH krijumčareni sa područja Crne Gore i Srbije, nakon čega je organizovan njihov ilegalni boravak i smještaj u BiH, te dalji prevoz i krijumčarenje prema zemljama EU, za šta su organizatori ilegalnim migrantima naplaćivali iznose od oko 4.000 eura po osobi.

Tokom operativne akcije, zadokumentovano je najmanje 50 slučajeva krijumčarenja migranata.

Među osumnjičenim osobama, ima i stranih državljana, koji su se u BiH lažno predstavljali kao emigranti i prikrivali svoje razloge boravka u BiH kako bi mogli stupati u kontakt sa ilegalnim migrantima, vršiti krivična djela i ostvarivati nezakonitu imovinsku korist.

Operativna akcija “Centar” predstavlja značajnu aktivnost u borbi na otkrivanju i spriječavanju krijumčarenja ilegalnih migranata preko teritorije BiH.

Nakon izvršenih pretresa, osumnjičene osobe biće predate postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, navodi se u saopštenju.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano