18. Juna 2018.

Opozicija glasala protiv hitnog postupka za usvajanje zakona o akcizama

PD 3

Nakon što su poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili da se o setu zakona izjašnjavaju po hitnom ili skraćenom postupku, ta zakonska rješenja biće upućena u redovnu parlamentarnu proceduru usvajanja zakona.

Za hitnost procedure za izmjene zakona o akcizama glasali su poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović, Amir Falić, Safer Demirović, Nermina Kapetanović, Asim Sarajlić i Hazim Rančić, te poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Borjana Krišto, Predrag Kožul, Monika Tomić i Nikola Lovrinović.

Takođe “za” su glasali i poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miroslav Milovanović, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Staša Košarac i Nikola Špirić, kao i poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Đonlagić, Damir Arnaut, Mirsad Isaković i Fehim Škaljić.

Protiv hitne procedure glasali su poslanici SDA Šemsudin Mehmedović, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović, te nezavisni poslanik Senad Šepić, koji je, takođe, bio poslanik SDA i poslanik te stranke u Domu.

Takođe, poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) odbili su hitnu proceduru. Protiv nje su glasali Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Đorđo Krčmar, Nenad Lalić i Borislav Bojić te nezavisni poslanik Jovan Vukovljak i Momčilo Novaković (NDP) koji su u koaliciji Saveza za promjene (SzP).

Za hitnu proceduru nisu bili ni poslanici Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, Damir Bećirović, Mensura Beganović, Maja Gasal-Vražalica i Hanka Vajzović te poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović i Saša Magazinović kao i poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović.

Suzdržan je jedino bio poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić.

Sjednici nisu prisustvovali Milica Marković (SNSD), Diana Zelenika (HDZ 1990) i Mirsad Mešić (SDP).

Nakon ovakvog glasanja za izmjene zakona o akcizama, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) kazao je poslanicima da nema potrebe ni izjašnjavati se o ostalim zakonima, ali je predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović (SDA) napomenuo da se sjednica mora po procedurama okončati.

Vijeće ministara predložilo je hitnu proceduru zbog rokova definiranih u Pismu namjere s međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a osim akciza trebalo je izmijeniti po hitnoj proceduri o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Dodatni prihodi od akciza bili bi utrošeni za izgradnju autocesta i cesta, a ovim bi se omogućilo aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom te nastavak aranžmana s MMF-om.

Vijeće ministara BiH je krajem marta, većinom glasova, utvrdilo prijedloge tih zakona, a zakon nisu glasali ministri Mirko Šarović i Igor Crnadak oba članovi Saveza za promjene, jer su tražili da se kroz taj novi namet od 15 feninga osigura minimalni nivo zaštite za one koji će biti najugroženiji, a to su poljoprivrednici.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano