17. Juna 2019.

Osumnjičeni za trovanje Skripala je pukovnik GRU

4d5f4f2abaf8770f015a97aae77aa66e_orig

Britanska istraživačka grupa Bellingcat danas je saopštila da je identifikovala jednog od dvojice osumnjičenih za trovanje nekadašnjeg ruskog dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji kao odlikovanog pukovnika ruske vojne obavještajne službe GRU.

Grupa je navela da je osumnjičeni koji je u Veliku Britaniju ušao kao Ruslan Boširov zapravo pukovnik Anatolij Čepiga, koji je 2014. godine dobio najviše rusko odlikovanje, Heroj Rusije.

Velika Britanija je optužila Boširova i Aleksandra Petrova da su 4. marta u Salisburyju pokušali da ubiju nekadašnjeg špijuna Sergeja Skripala i njegovu ćerku sovjetskim nervnim agensom novičok. London je naveo da je napad odobren “na vrhu ruske države”, što je Moskva žestoko odbacila.

Rusija nije komentarisala navode Bellingcata.

Ta dvojica Rusa su se pojavili na televiziji RT, gdje su rekli da su u Salisburyju bili kao turisti i da nemaju veze sa trovanjem Skripala. Takođe su porekli britanske navode da su vojni obavještajci i naveli da se bave suplementima za ishranu.

Bellingcat je saopštio da su gledali slike diplomaca ruskih vojnih akademija i na grupnoj slici pronašli čovjeka koji liči na Boširova. Potom su uz pomoć procurjelih ruskih baza podataka suzili pretragu na jednog oficira, Čepigu. Grupa je uspjela da dođe do podataka iz Čepiginog pasoša iz 2003. godine, u kome je slika koja veoma liči na Boširova.

Navedeno je da je Čepiga prošao nekoliko zadataka u Čečeniji, kao i da je u decembru 2014. godine dobio odlikovanje Heroj Rusije, najvjerovatnije zbog angažovanja u istočnoj Ukrajini.

(Beta)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano