21. Februara 2019.

Otkriveni gnusni detalji zlostavljanja radnika u tvornici Ivanke Trump

Radnici kineske tvornice cipela u vlasništvu kćeri američkog predsjednika ispričali su potresne priče o zlostavljanju koje tamo doživljavaju, piše Independent.

Radnici u tvornici Ivanke Trump u jugoistočnoj Kini razgovarali su s novinarima Associated Pressa, te izjavili da su žrtve tjelesnog i verbalnog zlostavljanja o iskorištavanja na radnom mjestu.

Zbog straha od osvete ili hapšenja, radnici su zatražili da ostanu anonimni. Naveli su posebno gnusan slučaj u kome se prošle godine jedna od upraviteljica razbjesnila, te udarila radnika petom štikle, koja je ostavila otvorenu ranu na njegovoj glavi.

“Sve je bilo puno krvi. Prošao je pored mene na putu u tvorničku kliniku. Krvario je iz rane na sredini glave”, rekao je jedan od radnika, prenosi index.hr.

Svjedoci su kao primjere zlostavljanja naveli prekovremeni rad, koji se protezao u gluho doba noći, niske plate, okrutno verbalno zlostavljanje, pa čak premlaćivanje radnika.

Prošli mjesec, trojica istražitelji tvornice Huajian Group su uhapšena i optužena za ilegalno korištenje tajnih uređaja za snimanje u svrhu krađe poslovnih podataka. Aktivisti su pripadnici organizacije China Labour Watch, a u srijedu su pušteni uz kauciju

Osnivač organizacije Li Qiang je tvornicu opisao kao “jednu od najgorih koje je vidio u skoro dvije decenije istraživanja o zlostavljanju na radnom mjestu”.

Njegova organizacija je objavila da neki od radnika zarađuju samo dolar po satu, čime firma krši i kineske zakone o radu.

Do nedavno su radnici imali pravo na samo jedan ili dva slobodna dana u mjesecu. China Labour Watch je objavila i da su bili prisiljeni potpisivati potvrde s lažnim, povišenim iznosima plate, a u slučaju da odbiju  prijetilo im se otkazima.

Upravnici su im, takođe, zabranili da u javnosti govore o uslovima u firmi.

Huajian Group je u izjavi za AP odbila odgovoriti na pitanja o detaljima, te porekla sve optužbe: “Optužbe su u potpunosti lažne, te izvađene iz konteksta ili pretjerane”.

Ivanka Trump nije komentarisala slučaj, a njena glasnogovornica je odbila reći išta o optužbama protiv firne.

Američki State Department svrstao je u utorak Kinu na svoj svjetski popis najgorih počinilaca u krijumčarenju ljudima i prisilnom radu.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano