23. Juna 2018.

Otvoren 20. Međunarodni sajam privrede - Mostar 2017.

naslovna

Dvadeseti Međunarodni sajam privrede – Mostar 2017. danas je otvorio svoja vrata, a ove godine okuplja 800 izlagača iz 30 zemalja.

Ovogodišnja zemlja partner je Republika Hrvatska, čiji je premijer Andrej Plenković otvorio ovogodišnju petodnevnu privrednu manifestaciju.

U prigodnom govoru, istakao je kako evropski put garantuje prosperitetnu BiH, te da će se on za taj put zalagati.

“Budite sigurni da imate prijatelje koji vas vole”, kazao je Plenković, ističući kako mu je osnvni zadatak da BiH uhvati priključak za Evropskom unijom.

Dodao je kako je Hrvatska do sada u BiH uložila milijardu eura i da je njen najveći ulagač.

“Drago mi je da je Hrvatska s milijardu eura nastupila kao prvi ulagač u BiH, što čini 20 posto naših ukupnih inostranih ulaganja, a to je dovoljan signal koliko nam je BiH važna u nastojanjima da unaprijedimo privrednu saradnju”, kazao je Plenković, napomenuvši kako su Hrvatska i BiH važni trgovinski partneri, te da trgovinska razmjena, vrijedna 1,8 milijardi eura, ima odličnu perspektivu.

“Tome će doprinijeti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji će omogućiti daljnju liberalizaciju trgovine i koji će biti pozitivno iskorišten od svih privrednih aktera”, kazao je hrvatski premijer.

Govoreći o Mostarskom sajmu, kazao je kako je riječ o jednom najreferentnijih sajmova na jugoistoku Evrope koji, i sa svojim bitnim političkim aspektom, doprinosi poboljšanju opšte klime saradnje država na ovom području.

“Zadovoljstvo mi je biti u Mostaru, gradu kulture, gradu baštine UNESCO-a, gradu stjecišta više naroda u BiH i gradu u koji uvijek rado dolazim”,kazao je Plenković.

Prigodnim govorom na otvaranju Mostarskog sajma obratio se i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, koji je kazao da, iako su sajamske aktivnosti u regiji u krizi, Mostarski sajam iz godine u godinu napreduje.

“Mostar kao grad može biti ponosan na ovakvu manifestaciju. Mostar je centar cijele regije i jeste grad koji zaslužuje da bude jedan od ključnih simbola po svom kulturološkom i privrednom zajedništvu”, kazao je Ivanić.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao je kako je Sajam postao vodeća privredna manifestacija u BiH ali i šire, a to dokazuje i ovogodišnje prisustvo lidera iz cijele regije.

“Danas su ovdje i regionalni lideri, što daje nadu da smo na dobrom putu, da Mostar postaje politički važno mjesto za političku i privrednu saradnju. Bez saradnje i mira nema stabilnosti, bez stabilnosti nema razvoja i prosperiteta ove regije”, rekao je Bešlić.

Direktorica Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, Dalfina Bošnjak kazala je  kako dolazak visokih gostiju iz regije ukazuje na opravdanost Sajma.

“Ta činjenica potvrđuje opravdanost našeg truda i opredijeljenosti za neumornim obogaćivanjem Sajma”, kazala je Bošnjak, istakavši kako su izuzetno ponosni što je Reublika Hrvatska zemlja partner u jubilarnoj 20. godini održavanja Sajma.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su i brojni državnici iz regije i svijeta, među ostalim, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, te zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu. Oni su, nakon otvorenja, zajedno s najvišim državnim dužnosnicima BiH, obišli sajamski izložbeni prostor.

Mostarski sajam je sajam opštega tipa i na njemu se tradicionalno predstavljaju privredni subjekti iz gotovo svih grana privrede, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor. Sastavni dio Mostarskog sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma na kome se predstavljaju autohtona domaća vina i turistički potencijali, te Sajam knjige i grafičke industrije.

Ono što Mostarski sajam posebno izdvaja od drugih sajmova u regiji su međunarodne konferencije, forumi i radionice. Između ostalog, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 “Jedan pojas – jedan put”, na kome će učestvovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija “Komunikacijski sistemii” u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora 5C, te okrugli sto o maslinarstvu u Hercegovini.

Mostarski sajam održava se u Slobodnoj zoni “Hercegovina”, na više od 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog prostora.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano