21. Oktobra 2018.

Otvoren Paviljon BiH na Venecijanskom bijenalu

U Veneciji je svečano otvoren Paviljon Bosne i Hercegovine na 57. Bijenalu savremene umjetnosti.

Ministar civilnih poslova Bosne i Herceovine Adil Osmanović rekao je da očekuje da će naš Paviljon i na ovoj smotri privući veliku pažnju i posjećenost svih poštovalaca savremene umjetnosti.

„Upravo ovo bijenale je jedinstvena prilika da se kroz  predstavljanje državnih paviljona promoviše savremena  umjetnost  ali i  kulturni potencijal koji imamo. Samim tim i Bosna i Hercegovina se predstavlja u najljepšem svjetlu“ , rekao je ministar Osmanović.

Bosnu i Hercegovinu na 57. Venecijanskom bijenalu predstavlja umjetnik Radenko Milak s projektom „Univerzitet katastrofe“, koji je realizovan u saradnji sa slovenačkim umjetnikom Romanom Uranjekom. Tema koju je naš umjetnik odabrao  i njen  naziv „Univerzitet katastrofe“ govori o izazovima vremena u kome živimo i različitim vrstama katastrofa sa kojima se svijet suočava .

„U takvom svijetu, i u takvim izazovima i problemima, ovaj projekat i koncept Radenka Milaka, nameće se kao poziv naučnicima, misliocima, umjetnicima ali i političarima, da svako u svom domenu djelovanja da doprinos stvaranju boljeg zajedničkog prostora za život, stvaranju boljeg svijeta. Poruke su snažne. Teže da doprinesu izgradnji  humanijeg svijeta, prostora znanja i harmonije, uz jake želje da se izađe iz domena katastrofe i snažno ide ka idealnom univerzitetu”, rekao je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović na svečanosti otvaranja Paviljona BiH.

Paviljon BiH lociran je u Palati Malipiero, u kojoj je 2013. godine Bosnu i Hercegovinu na 55. Venecijanskom bijenalu predstavljao umjetnik Mladen Miljanović, čime je pokazana želja za kontinuitetom prisustva BiH na Venecijanskom bijenalu. Komesar Paviljona BiH je direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković.

 

Ovogodišnje, 57. Venecijansko Bijenale savremene umjetnosti održava se od 13.maja do 26. novembra 2017. godine pod nazivom „Viva Arte Viva”. Predstavljanje Bosne i Hercegovine podržano je od Ministarstva civilnih poslova i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

A. M.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano