20. Maja 2019.

Otvorena birališta za predsjedničke izbore u Srbiji

zbori1233434756757.jpg.688x388_q85_crop_upscale

U Srbiji su u nedelju u sedam ujutro otvorena birališta za predsjedničke izbore, na kojima je u trci za novog šefa države 11 kandidata, a ankete provedene tokom izborne kampanje predviđaju pobjedu premijera Aleksandra Vučića.

Vladajuća koalicija, na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS), čiji je Vučić predsjednik, očekuje pobjedu svog kandidata već u prvom krugu, s obzirom na to da posljednja ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da bi za Vučića moglo glasati više od 50, a do 56,2 posto od ukupno oko 6,7 miliona birača.

Posljednja istraživanja dviju agencija – Demostata i IPSOS Strategic marketinga, objavljena veče uoči početka izborne šutnje u četvrtak, pokazuju da samo velika izlaznost može dovesti do drugog kruga, dok reprezentativni uzorci anketa predviđaju natpolovičnu podršku birača Aleksandru Vučiću.

“Najčešće je to na 54 do 55 posto, uz statističku grešku od plus-minus tri postotka”, komentira Srđan Bogosavljević iz IPSOS Strategic marketinga.

Prema rezultatima agencije Demostat, vođu vladajuće SNS Aleksandra Vučića podržaće čak 56,2 posto opredijeljenih birača, ali na opozicionom krilu ne isključuju mogućnost iznenađenja i bolje rezultate nekolicine kandidata, koji bi mogli dovesti i do drugog kruga.

Ovogodišnje izbore karakteriše i činjenica da je svojom kandidaturom premijer Aleksandar Vučić poslao u penziju šefa države Tomislava Nikolića, koji je ostao bez podrške unutar SNS-a. Nikolić je, po isteku mandata 31. maja, najavio povlačenje u penziju, “ali ne političku”, a Vučiću poručio da “uvijek zna gdje ga može naći”, ustreba li mu bilo kakva pomoć.

Vučić ima 10 protivkandidata, među kojima i svog političkog mentora i vođu radikala Vojislava Šešelja, kome ankete daju tek pet do osam posto glasova.

S desnog političkog spektra dolaze i čelnik pokreta Dveri Boško Obradović, te predstavnik Demokratske stranke Srbije (DSS) Aleksandar Popović, ali su obojica ispod pet posto.

Jedan od Vučićevih najžešćih protivnika je donedavni društevni pravobranilac Saša Janković, koji uživa razmjerno veliku popularnost u pretežnom dijelu intelektualne javnosti i među pobornicima civilnog društva.

Ankete pokazuju da je Janković najčešće na drugom mjestu uz podršku od oko 12 posto, te bi – u slučaju drugog kruga – kao protivkandidat Vučiću mogao računati na glasove približno trećine biračkog tijela.

Nekadašnji šef diplomatije i predsjedajući Opšte skupštine UN-a Vuk Jeremić počeo je kampanju s oko 12 posto podrške, ali posljednje ankete pokazuju pad na sedam do osam posto glasova.

Najveće iznenađenje i medijski najatraktivniji kandidat predsjedničke kampanje je Luka Maksimović, alias Ljubiša Preletačević Beli, koga su dosadašnje ankete smještale između drugog i trećeg mjesta s rejtinzima između 10-11, sve do 14 posto, ali istraživanja uoči početka izborne šutnje pokazuju tendenciju pada.

Saši Jankoviću ankete predviđaju oko 12 posto podrške uz statističku grešku od približno dva postotka, Beli Preletačević je na trećem mjestu s 10-11 posto, dok Vuk Jeremić može računati na sedam do osam posto glasova, a Šešelj je čak ispod njega.

Vođa pokreta Dveri Boško Obradović prednjači među kandidatima koji imaju ispod pet posto, slijede čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, šef pokreta Dosta je Saša Radulović, predstavnik DSS-a Aleksandar Popović, kandidat grupe građana “Za zdravu Srbiju” Milan Stamatović, te predsjednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović.

Kampanja za predsjedničke izbore je, po mnogim ocjenama bila izuzetnoo gruba i prljava, pa su Saša Janković i Vuk Jeremić za agenciju AP ocijenili da “od glasanja 1990. godine, kada je Slobodan Milošević došao na vlast, nikada nije bila prljavija”.

“Prema najavama, dva glavna oporbena kandidata probat će pobijediti prognoze, medijski mrak i javno povlačenje ‘po blatu’ na izborima u nedjelju 2. travnja protiv autokratskog premijera Aleksandra Vučića”, navodi AP.

Jeremić i Janković uputili su kritike Evropskoj uniji (EU), za koju tvrde da “ignoriše Vučićevu nedemokratsku politiku kod kuće radi održavanja mira na Balkanu”.

“Mislim da se oni plaše Vučića”, rekao je Janković za AP, ocijenivši kako “oni (u EU) žele mir i stabilnost na Balkanu i znaju da je jedini koji može izazvati nestabilnost upravo Vučić i on ih ucjenjuje”.

Izborna šutnja trajaće do zatvaranja birališta 2. aprila u 20 sati, a preliminarni rezultati biće objavljeni iza 22 sata.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano