18. Juna 2019.

Otvorena izložba "Džemal Bijedić-diplomatske aktivnosti"

FNA_93331

U organizaciji Muzeja Hercegovine, u petak je u Centru za kulturu u Mostaru otvorena izložba “Džemal Bijedić – diplomatske aktivnosti” povodom 42. godišnjice pogibije Džemala Bijedića.

Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz muzejske zbirke “Džemal Bijedić”, koja prikazuje susrete koje je Džemal Bijedić obavio od 1971. do 1977. godine s predsjednicima drugih država, zatim fotografije koje su nastale prilikom njegovih posjeta drugim državama, kao i prilikom dolaska drugih državnika kojima je Džemal Bijedić bio domaćin. Uz sve to, izloženi su isječci iz novina.

Direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan istakao je kako je obilježavanje godišnjice pogibije Džemala Bijeća, koju taj muzej obilježava svake godine, ujedno i prilika da se otvore određene teme iz političke istorije, navodeći kako je ovogodišnja tema “Diplomatske aktivnosti iz vremena kada je Džemal Bijedić bio premijer bivše Jugoslavije”.

“Bila je to jedna uspješna ekonomska diplomatija, posebno prema trećem svijetu – nesvrstanim i arapskom svijetu, a takođe i prema SAD-u i Sovjetskom Savezu. S tog aspekta, možemo reći i da su se internacionalizirala određena unutarnja pitanja koja u Jugoslaviji nisu bila riješena”, istakao je Krhan.

Govoreći o životu i djelu Džemala Bijedića, profesor Husnija Kamberović istakao je kako je Bijedić jedan od rijetkih jugoslovenskih premijera koji je imao tako veliku ulogu u diplomatskoj istoriji Jugoslavije.

“On nije bio puki izvršilac nekih Titovih ideja, kada je u pitanju međunarodna politika i diplomatija. On je dobrim dijelom bio kreator te politike i niko ni prije ni poslije njega nije imao takvu poziciju”, ocijenio je Kamberović.

Govoreći o tome odakle to da Džemal Bijedić, kao gotovo jedini čovjek, ima takvu poziciju u jugoslovenskoj diplomatiji, kazao je kako postoji nekoliko obrazloženja, ali da je ključna stvar Bijedićeva sposobnost kao političara i dobra strana kao čovjeka.

“On je zbog toga što je bio sposoban političar uživao beskrajno Titovo povjerenje i iz toga proizlazi i njegova pozicija u diplomatskoj istoriji i njegovi kontakti s brojnim državnicima, a susreo se sa gotovo svim važnim državnicima tog vremena, uključujući američkog, kineskog predsjednika, lidera Sovjetskog Saveza, predsjednike i premijere susjednih država, premijere Irana, Iraka, Kuvajta”, naglasio je Kamberović.

Iz svih tih njegovih susreta, kako je kazao, Jugoslavija je imala jako velike ekonomske koriste, ali i političku korist “jer nije samo donosio pare, nego je i širio ugled zemlje čiji je bio premijer”.

“U vrijeme svog mandata posjetio je 42 zemlje, a u tih šest i po godina koliko je bio premijer imao je više od stotinu susreta sa ključnim ličnostima tadašnje svjetske politike. To pokazuje koliko je Džemal Bijedić bio važna politička ličnost i koliko su ga ljudi obožavali”, ocijenio je Kamberović.

Izložba će u Centru za kulturu Mostar ostati otvorena narednih sedam dana.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano