21. Marta 2019.

Otvorena izložba u čast fra Didaka Buntića

Na ovoj izložbi, predstavlja nam se pedeset umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske – umjetnika koji su stvarali pod okriljem likovne kolonije Didak, a svaki od njih na svoj je način dao doprinos očuvanju uspomene na najvećeg sina Hercegovine – fra Didaka Buntića, kazao je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK-a, otvarajući veliku retrospektivnu izložbu u čast fra Didaka Buntića.

Fra Didak Buntić, sveštenik, prosvjetitelj i humanist, koji je u svoje vrijeme pokrenuo različne humanitarne, ali i obrazovne i privredne inicijative za opšte dobro svog hercegovačkog katoličkog, ali i ostalih naroda, svojim je životom i radom svjedočio kako humanost, čovjekoljublje i oatriotizam ne poznaju nikakve granice.

„Hiljade djece koju je fra Didak daleke 1917. godie odveo u Slavoniju i spasio sigurne smrti od gladi, vratile su se svojim domovima, mi njihovi potomci i danas smo ovdje. Neka nas fra Didak i kroz ova umjetnička djela  podstakne da i danas ostajemo ovdje i ovamo se vraćamo, bez obzira na prilike i uslove. Ovdje je naš narod, dom i domovina“, istakao je Herceg.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano