22. Aprila 2019.

Otvorena novoizgrađena pasarela u Zaliku

U mostarskom naselju Zalik, večeras je svečano otvoren denivelisani pješački prelaz – pasarela, koji će služiti prelasku pješaka i povezivanju dviju urbanih cjelina u jednu, ali i kao reprezentativni objekat na sjevernom ulazu u Mostar, koji svojim lukom ima simboličko i estetsko značenje. 

 Pasarelu je otvorio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i Salem Marić, predstavnik Koordinacije udruženja građana Zalika. 

 “Ovaj dio grada u posljednje vrijeme dobio je najviše projekata. Napravila se škola, uredio se park, uređujemo saobraćajnicu i sve su to iznimno značajni projekti. Kada do kraja završimo uređenje ove saobraćajnice i kada za koju godinu napravimo sjeverni ulaz u grad s magistrale M-17 na dva nivoa, ovaj dio Mostara bit će na ponos svima nama – istakao je Ljubo Bešlić. 

 “Ovaj projekt započet je u posljednjem sazivu Gradskog vijeća Grada Mostara 2008.-2012. i cilj mu je, prije svega, bio osigurati nesmetan prelazak učenika preko ulice. Na žalost, taj smo projekt tek sada završili. Bilo je dosta problema oko eksproprijacije zemljišta i, evo, konačno smo dočekali da završimo ovaj izuzetno važan projekt za stanovnike Zalika, riječi su Salema Marića. 

 Na ulasku u Mostar iz pravca sjevera ozdiže se luk, visine 13,8 metara i širine 32,5 metra, koji oblikom asocira na čuveni Stari most. Širina hodnog dijela pasarele je 4 metra, rampe su u nagibina koji omogućavaju lako kretanje osoba sa invaliditetom. U izgradnju je uloženo 650.000 maraka, a izgradnja je finansirana iz budžeta grada. 

 (NovaSloboda.ba) 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano