21. Marta 2019.

Otvoreno pismo Unije studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ povodom jednonacionalnog i uskostranačkog djelovanja rukovodstva ELSA-e Mostar

Magdalena Vucina

Ovim putem javno se obraćamo zbog posljednjih nemilih dešavanja u organizaciji, u čijem članstvu djeluju studenti Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Sveučilišta u Mostaru. Naime, Udruženje mladih pravnika ELSA Mostar je najveće evropsko neprofitno i nepolitičko udruženje studenata prava i mladih pravnika, koje djeluje i u našem gradu. ELSA Mostar okuplja studente Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Sveučilišta u Mostaru, a osnovni cilj navedene organizacije jeste organizovanje debata, simulacija suđenja, te naučnih skupova iz oblasti prava, stoji u današnjem otvorenom pismu Unije studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

„Međutim, u posljednje vrijeme smo i sami svjedoci tektonskog udaljavanja mostarske ELSA-e od njenog osnovnog cilja, definisanog i u samom Statutu organizacije, a to je unapriđenje saradnje studenata pravnih fakulteta u Mostaru.

Kao studente Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, izuzetno nas je pogodila činjenica da ELSA Mostar, u saradnji sa Hrvatskim studentskim politološkim forumom, priprema organizovani odlazak na predavanje Željane Zovko, poslanice HDZ-a u Evropskom parlamentu. S tim u vezi, lično smo stupili u kontakt sa predsjednicom ELSA-e Mostar, te iznijeli svoj stav i zatražili da se navedeno putovanje otkaže. Nažalost, od strane predsjednice, bili smo ignorisani, a to najbolje dokazuju fotografije s navedenog predavanja, istina objavljene na privatnom profilu, a ne na zvaničnom profilu ELSA-e Mostar, u kojima se predsjednica ELSA-e, u ime ELSA-e Mostar i Hrvatskog studentskog politološkog foruma, zahvaljuje poslanici HDZ-a u Evropskom parlamentu, te još jednom visokom zvaničniku HDZ-a BiH, što im je pomogao da se odazovu u velikom broju na predavanje, čija tema glasi: „Položaj i status Hrvata u BiH“.

Ovaj način rada smatramo nekorektnim i štetnim po studente Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Ne možemo i nećemo dozvoliti da se u naše ime organizuju odlasci na predavanja ljudi koji svojim djelovanjem nastoje degradirati državu Bosnu i Hercegovinu i njenim blokiranjem kroz Evropski parlament, udaljiti je od njenog evropskog puta, kojem nesumnjivo pripada.

Takođe, želimo se javno ograditi od aktivnosti koje u posljednje vrijeme provodi ELSA Mostar i pozvati ih da se vrate na put nekih ranijih rukovodstava ove organizacije, koje su djelovale u mješovitom nacionalnom sastavu, a kojima je osnovni cilj djelovanja bilo unaprjeđenje saradnje studenata dva pravna fakulteta u Mostaru, a ne provođenje jednonacionalne i ovom slučaju uskostranačke politike.

S tim u vezi, studenti Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, koji su članovi ELSA-e Mostar ograđuju se od ovakvih jednonacionalnih i instruiranih postupaka samog rukovodstva Udruženja, te ih pozivamo da u sljedećem periodu zajedno radimo na projektima koji će zbližavati, a ne udaljavati studente dva javna univerziteta u Mostaru“, stoji u saopštenju Unije studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru..

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano