24. Februara 2019.

Palestinska vlada preuzima kontrolu nad graničnim prelazima u Gazi

rafah-granični-prelaz

Palestinska vlada nacionalnog pomirenja potvrdila je spremnost da od danas  preuzme punu odgovornost nad granicama pojasa Gaze, navodi u saopštenju za javnost Hussein al-Sheikh, čelnik odjela za cvivilna pitanja u Palestinskim vlastima.

Al-Sheihk je, takođe, saopštio da će, počevši od 11. novembra, granični prelaz Rafah, glavna izlazna tačka za dva miliona stanovnika Gaze, funkcionisati normalno i na način na koji je korišten prije 4. jula 2007. godine, uz punu saradnju egipatskih vlasti i svih zainteresovanih strana.

On navodi da su napori u toku na osiguranju ponovnog otvaranja prelaza Rafah u roku od dvije sedmice i u skladu sa sporazumom o graničnim prelazima iz 2005. godine.

Naglasio je značaj uklanjanja prepreka i nelegalnih kontrolnih punktova uvedenih nakon 1. juna 2007. godine, čime bi se uredilo putovanje građana i slobodan protok roba u pojas Gaze i iz njega.

Ceremonije su počele uz srijedu kojima se obilježava predaja Palestinskim vlastima graničnog prelaza Rafah s Egiptom na jugu pojasa Gaze.

Prelazom je upravljao Hamas od preuzimanja vlasti nad pojasom  Gaze u 2007. godini, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano