19. Januara 2019.

"Pax Bosniensis" ponovo na sceni

Nakon 15 godina, na sceni Mostarskog teatra mladih večeras će ponovo biti izvedena kultna predstava ovog teatra “Pax Bosniensis”. Radi se o ratnoj predstavi, koja je premijerno izvedena oktobra 1992. godine i igrana širom svijeta.

Prerdstava je to koja scenskim sredstvima progovara o preživljenom ratnom stradanju samih aktera predstave iz tog vremena. Krik je to protiv zla koje su živjeli. Za predstavu je rečeno da je univerzalna i na univerzalan način govori o mržnji, a bez mržnje istovremeno zračeći ljubav. Svojevremeno je rad na predstavi bila i terapija za sve učesnike procesa koja ih je oslobađala trauma i njenih posljedica koje su bile svakodnevne.

Danas predstavu igra nova generacija mladih ljudi rođenih ili u samom ratu ili poslije njega i nemaju to iskustvo. Materijal koji im je ponuđen za njih je materijal kao i svaki drugi i izazov za istraživanje scenskih sredstava kojima će biti realizovan. Prvi, ratni ansambl svako izvođenje je boljelo, jer bio je to njihov život, a za novi, današnji ansambl samo je odgovornost na činjenici da se radi o predstavi koju su mnogi vidjeli i još je se živo sjećaju. Večerašnje izvođenje je predpremijera, a premijerno izvođenje biće u januaru 2018. godine. Istovremeno, biće to posljednja eMTeeM – a predstava za ovu godinu.

Sutra, 29. decembra 2017. godine na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 11 sati održaća se konferencija za medije, na kojoj će biti predstavljeni ostvareni rezultati Mostarskog teatra mladih u 2017. godini, te prezentiran plan aktivnosti i okvirni repertoar za 2018. godinu, u kojoj eMTeeM ulazi u svoju 45 – sezonu. Na konferenciji će biti dodijeljena i Godišnja nagrada “Toni Pehar” za najbolje glumačko ostvarenje u repertoaru eMTeeM – a u 2017. godini.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano