22. Aprila 2019.

PDP: Na zahtjev SNSD u RS-u usvojeni dokumenti o pristupanju NATO savezu

nato-bih_001

Direktor Političke akademije PDP-a Milko Grmuša ukazao je danas na nedosljednost SNSD-a kada je u pitanju pristupanje BiH NATO savezu.

Podsjetio je da je SNSD ranije inicirao usvajanje dva dokumenta u vezi s tom vojnom alijansom.

“Sabor SNSD-a je 2005. godine usvojio Dekleraciju o regionalnoj saradnji i evroatlanskim integracijama, u kojoj se jasno zagovara ulazak BiH u politički dio NATO saveza i Partnerstvo za mir. Zalagali su se profesionalizaciju vojske od oko 3.000 vojnika, koji bi bili dio NATO snaga. I Narodna skupština RS-a je 2005. godine usvojila Dekleraciju o strateškim opredjeljenima RS-a u sistemu odbrane BiH, a SNSD je, na tragu te deklaracije, predložio ovaj dokument i usvajanje Zakona o odbrani BiH”, rekao je Grmuša na press konferenciji u Banjoj Luci.

I u deklaraciji Narodne skupštine RS-a iz 2005.godine se na devet mjesta daje puna podrška ulasku BiH u Partnerstvo za mir i NATO savez.

“Ako je SNSD u međuvremenu promijenio stav, onda moraju da ispoštuju istu proceduru, sazovu novi sabor stranke ponište i usvoje nova dokumenta, jer bez toga to nije ozbiljan pristup i ne može jedna osoba govoriti o ovom pitanju”, rekao je Grmuša.

Ne vjeruje da će vlast RS-a lako ostvariti namjere da nađe kreditore za restrukturiranje velikog duga.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano