25. Juna 2019.

Pedeseto izvođenje "Presude..."

Presuda 50 za dane

Večeras, petog dana 32. Dana teatra mladih, na repertoaru je još jedno jubilarno izvođenje eMTeeM – ove predstave. Ovaj put, radi se o predstavi “Presuda: Tiha likvidacija”. Riječ je o autorskom projektu Seada Đulića, u kome on govori o ljubavi i mržnji, ratu i miru, životu i smrti, pokušajima likvidacije, o nama.

“Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom životu skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti njegovog postojanja, segmenti njegovog rada, njegove čežnje, ljubavi i boli u tih su 50 kutija koje, po željama iz publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život. I vesela i tužna, i tiha i mračna, ogrezla u smijeh i suze, predstava je to što nas pita i o svom vlastitom životu, jesmo li, kada je trebalo učiniti nešto, to i uradili ili smo se predali i pognuli glave, praveći se da ne primjećujemo što se oko nas zbiva. Sead Đulić, sam na pozornici sa svojih 50 kutija od cipela, uredno poslaganih i označenih brojevima, govori publici upravo to – nemojte se nikada predati, prestati govoriti, nemojte se pokoriti – i u tome je njena neporeciva snaga i moć”, napisao je o komadu pozorišni kritičar Mladen Bičanić, nakon izvođenja na festivalu “Kestenburg”.

Hrabra je to predstava koja, bez dlake na jeziku, govori otvoreno, ne štedeći imena, ne zaobilazeći niti jedan detalj, a istovremeno sve potkrepljujući dokumentima.

Večerašnje izvođenje je 50. ta repriza ovog snažnog svjedočanstva životu i o životu. Predstava je za one koji se ne boje čuti ono o čemu se najčešće samo šapuće.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano