26. Maja 2019.

Pedro Sanchez položio zakletvu kao španski premijer

spanija

Pedro Sanchez u subotu je položio zakletvu kao španski premijer, dan nakon što je socijalistički čelnik uspješno svrgnuo svog prethodnika Mariana Rajoya, kome je izglasano nepovjerenje u parlamentu.

Rajoy je prisustvovao ceremoniji održanoj u kraljevskoj palati Zarzuela i rukovao se sa Sanchezom nakon što je novi čelnik položio zakletvu pred kraljem Felipeom VI prije nego što je pozirao s monarhom skupa s predsjednicima Donjeg doma parlamenta i Senata.

Sanchez je smijenio Rajoya nakon sudske presude u velikom korupcijskom skandalu, koji je implicirao Narodnu stranku konzervativnog Rajoya. Parlament je u petak glasao sa 180 naprema 169 glasova za smjenu Rajoyeve vlade onom koju će predvoditi Sanchez. Jedan poslanik bio je suzdržan.

Španija je četvrta ekonomija eurozone i uticajna je članica Evropske unije. Sanchez i njegova stranka žestoke su pristalice EU i njene zajedničke valute.

Sanchez je obećao da će se boriti protiv korupcije i da će pomoći Špancima pogođenim višegodišnjim  rezovima javne potrošnje u vrijeme Rajoyeve vlade. Takođe je obećao da će sazvati nacionalne izbore uskoro, iako nije odredio datum njihovog održavanja.

Sanchez će predvoditi manjinsku vladu i trebaće mu podrška stranke Poidemos (Mi možemo) s krajnje ljevice i vrzinog kola regionalnih stranaka i katalonskih secesionista, kako bi sastavio vladu.

Sanchez je obećao pokrenuti razgovore sa separatističkim čelnikom sjeeveroistočne regije Katalonije, koja bi trebala povratiti veliki stepen samouprave nakon što vlada Quima Torre položi zakletvu tokom dana.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano