20. Juna 2019.

Pelosi imenovana za predsjedavajuću Predstavničkog doma u podijeljenom Kongresu

njstagj_nancy-pelosi_625x300_04_January_19

Nancy Pelosi, poslanica Demokrata iz Kalifornije, izabrana je za novog predsjedavajućeg američkog Predstavničkog doma, prvog dana rada novog, podijeljenog Kongresa.

Pelosi (78), jedina je žena koja obavlja tu dužnost i među nekoliko je izabranih zvaničnika koji su vraćeni na ranije funkcije. Ona je bila predsjedavajuća Predstavničkog doma od 2007 do 2011. godine, kada je njena Demokratska stranka kontrolisala donji dom.

U svom drugom mandatu kao predsjedavajuća, Pelosi je porazila republikanskog kandidata Kevina McCarthyja u glasanju održanom u četvrtak, na kome je osvojila 220 glasova od 430 prisutnih zastupnika, javio je CNN.

U govoru nakon izbora za predsjedavajuću Predstavničkog doma, Pelosi je izjavila da taj dom Kongresa mora biti “američka vijećnica”, u kojoj se čuje glas naroda koji bi uticao na odluke zastupnika, dok je pokušala da definiše nepristrasnu politiku novog Kongresa.

Ona je navela dugoročne prioritete svoje stranke, među kojima su bavljenje klimatskim promjenama, smanjenje troškova zdravstvene zaštite, investiranje u “zelenu infrastrukturu” i “obnovu integriteta” vlade, ukazujući na mjere na okončanju djelimičnog prekida rada savezne vlad,e koji je ušao u trinaesti dan u četvrtak, prenosi Xinhua.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano