16. Juna 2019.

Pendarovski potpisao zakone koje je odbio bivši predsjednik

482283

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski potpisao je u utorak ukaze o stupanju na snagu 21 zakona, koje je odbio da potpiše bivši predsjednik Gjorge Ivanov, od stupanja na snagu Prespanskog sporazuma, pa ni zakone, ni amandmane u vezi s tim sporazumom i promjenom Ustava, koji se odnose na novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Ivanov je odbio da potpiše i Zakon o jezicima, nakon prvog i drugog usvajanja u parlamentu, a kojim je albanski jezik uveden kao drugi službeni jezik na cijeloj teritoriji te države, uz obrazloženje da je to suprotno makedonskom Ustavu, prenosi Tanjug.

Ivanov je okončao svoj mandat 12. maja, a njegov nasljednik Pendarovski smatra da su zaostali zakoni i njihova buduća implementacija od vitalnog interesa za građane Sjeverne Makedonije.

Novi šef makedonske države je potpisao ukaze o stupanju na snagu, između ostalog, i Zakona o izmenama Zakona o operativno-tehničkoj agenciji, koji se odnosi na finansiranje i rad makedonskih sigurnosnih službi, te Zakon o Centralnom registru stanovništva, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci investicijama…

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano